Konu Bilgileri
Konu Başlığı
SİGORTALI SAYILANLAR (4/a, 4/b, 4/c)
Konudaki Cevap Sayısı
0
Sonraki
Sonraki Konu
Konuyu Açan Kişi
SİNANN
Görüntülenme Sayısı
568
Önceki
Önceki Konu
Mesaj önizleme  Konuyu Gönder 
 
Konuyu Değerlendir
  • 0 Oy - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
SİGORTALI SAYILANLAR (4/a, 4/b, 4/c)
Yazar Mesaj
SİNANN Çevrimdışı
ÜSTAD
******

Üye No : 4866

Katılım: May 2008

Mesajları : 9,070

Nerden: Türkiye

Cinsiyet: Erkek

Ruh Hali:Mesgul

Takım:Besiktas

Rep Puanı: 39

Rep Gücü:39

Diğer Eklentiler
Digg this Post! Add Post to del.icio.us Bookmark Post in Technorati Furl this Post! Add blinklist
Add Mongolia Add Netscape Reddit! Stumble
Mesaj: #1
SİGORTALI SAYILANLAR (4/a, 4/b, 4/c)
Metin boyutu: 10 20 30 40 50
SİGORTALI SAYILANLAR (4/a, 4/b, 4/c)



31/05/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun sigortalı sayılanlara ilişkin hükümleri 01.10.2008 Tarihi itibariyle sessiz sedasız yürürlüğe girdi. Bu haftaki köşe yazımızda anılan kanunla ilgili sigortalı sayılanlar konusunu inceleyeceğiz.



SİGORTALI SAYILANLAR



( 4/a ) Hizmet Akdine Tabi Çalışanlar

5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine göre sigortalı sayılabilmek için, sigortalının işveren veya işveren vekili ya da alt işveren tarafından işe alınıp, hizmet akdine tabi çalıştırılması veya işe başlatılması gerekir.

Aşağıda belirtilenlere 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılanlara ilişkin hükümler uygulanır.

1) İşçi sendikaları ve konfederasyonları ile sendika şubelerinin başkanlıklarına ve yönetim kurullarına seçilenler.

2) Bir veya birden fazla işveren tarafından çalıştırılan ve Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından belirlenen ve Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği ekinde yer alan tabloda sayılan; film, tiyatro, sahne, gösteri, ses ve saz sanatçıları ile müzik, resim, heykel, dekoratif ve benzeri diğer uğraşları içine alan bütün güzel sanat kollarında çalışanlar ile düşünürler ve yazarlar.

3) Mütekabiliyet esasına dayalı olarak sosyal güvenlik sözleşmesi yapılmış ülkelerin uyruğunda olanlar hariç, yabancı uyruklu, uyruksuz, göçmenler ve sığınmacı kişiler ile uluslararası sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmış ülke sigortalılarından, sözleşmede belirlenen istisna halleri dışında çalışmalarını hizmet akdine tabi sürdürenler.

4) Büyükelçilik, konsolosluk mensuplarının özel hizmetlerinde çalıştırılanlardan gönderen devlette veya üçüncü bir devlette sigortalılıklarını belgeleyemeyenler ile Türkiye’de ikamet etmekte iken buralarda çalıştırılan Türk vatandaşları.

5) 2/7/1941 tarihli ve 4081 sayılı Çiftçi Mallarının Korunması Hakkında Kanuna göre, çiftçi malları koruma başkanlıkları veya meclisleri tarafından çalıştırılan koruma bekçileri.

6) 24/4/1930 tarihli ve 1593 sayılı Umumi Hıfzısıhha Kanununda belirtilen umumi kadınlar.

7) Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen kurslarda usta öğretici olarak çalıştırılanlar, kamu idarelerinde ders ücreti karşılığı görev verilenler ile 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin © bendi kapsamında çalıştırılanlar.



( 4/b ) Kendi Adına ve Hesabına Bağımsız Çalışanlar

5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesi birinci fıkrasının (b) bendine göre,

1) Köy ve mahalle muhtarı seçilenler,

2) Hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlardan;

a) Ticari kazanç veya serbest meslek kazancı nedeniyle gerçek veya basit usulde gelir vergisi mükellefi olanlar,

b) Gelir vergisinden muaf olup, esnaf ve sanatkar siciline kayıtlı olanlar,

c) Kollektif şirketlerin ortakları,

ç) Limited şirketlerin ortakları,

d) Sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin komandite ortakları,

e) Adi komandit şirketlerin komandite ve komanditer ortakları,

f) Donatma iştirakleri ortakları,

g) Anonim şirketlerin yönetim kurulu üyesi olan ortakları,

ğ) Tarımsal faaliyette bulunanlar,

sigortalı sayılırlar.

10/7/1953 tarihli ve 6132 sayılı At Yarışları Hakkında Kanuna tabi jokey ve antrenörler hakkında 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalı sayılanlara ilişkin hükümler uygulanır.



( 4/c ) Kamu İdarelerinde Çalışanlar

Kamu idarelerinde;

a) 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesi birinci fıkrasının (a) bendine göre hizmet akdine tabi olmayanlardan, kadro ve pozisyonlarda sürekli olarak çalışıp, ilgili mevzuatında Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamına girenler gibi sigortalı olması öngörülmemiş olanlar,

b) 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesi birinci fıkrasının (a) ve (b) bentlerine tabi olmayanlardan, sözleşmeli olarak çalışıp ilgili mevzuatında Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamına girenler gibi sigortalı olması öngörülmemiş olanlar,

c) 657 sayılı Kanunun 86 ncı maddesi uyarınca açıktan vekil atananlar,

5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının © bendi kapsamında sigortalı sayılırlar.

Aşağıda belirtilenlere 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının © bendi kapsamında sigortalı sayılanlara ilişkin hükümler uygulanır.

1) Kuruluş ve personel kanunları veya diğer kanunlar gereğince seçimle veya atama yoluyla kamu idarelerinde göreve gelenlerden; bu görevleri sebebiyle kendilerine ilgili kanunlarında Devlet memurları gibi emeklilik hakkı tanınmış olanlardan hizmet akdi ile çalışmayanlar.

2) Başbakan, bakanlar, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri, belediye başkanları, il encümeninin seçimle gelen üyeleri.

3) 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının © bendine tabi sigortalı iken aynı kapsamdaki kişilerin kurduğu sendikalar ve konfederasyonları ile sendika şubelerinin başkanlıkları ve yönetim kurullarına seçilenlerden aylıksız izne ayrılanlar.

4) Harp okulları ile fakülte ve yüksek okullarda, Türk Silahlı Kuvvetleri hesabına okuyan veya kendi hesabına okumakta iken askeri öğrenci olanlar ile astsubay meslek yüksek okulları ve astsubay naspedilmek üzere temel askerlik eğitimine tâbi tutulan adaylar.

5) Polis Akademisi ile fakülte ve yüksek okullarda, Emniyet Genel Müdürlüğü hesabına okuyan veya kendi hesabına okumakta iken Emniyet Genel Müdürlüğü hesabına okumaya devam eden öğrenciler.

Ancak, (4) ve (5) inci maddede belirtilen okulları tamamlamadan ayrılanlar ile tamamlamalarına rağmen görevlerine başlamadan ayrılanların, bu okullarda geçen eğitim süreleri sigortalılıklarından sayılmaz.

5510 sayılı Kanunun kısa vadeli sigorta kollarına ilişkin hükümleri, bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının © bendi kapsamında olanlara uygulanmayacaktır. Saygılarmla, Kaynak; 28.09.2008 Tarih, 27011 Sayılı Resmi Gazete



Şakir GÜRLÜK

SM.Mali Müşavir

SİNANN'in imzası GÜLEREK KAYBETTİKLERİNİZİ AĞLAYARAK KAZANAMAZSINIZ..
(En son düzenleme: 10-22-2008 03:40 PM SİNANN.)
10-22-2008 03:39 PM
Bu kullanıcının gönderdiği tüm mesajları bul Bu mesaji bir cevapta alıntı yap
Mesaj önizleme  Konuyu Gönder 


Benzer Konular...
Konu: Yazar Cevaplar: Gösterim: Son Mesaj
  SİGORTALI ÇALIŞAN İŞİ GİRİŞ TARİHİ yemre 1 109 11-06-2009 04:21 PM
Son Mesaj: g.bilge
  Sigortalı Çalışan Birisinin İşyeri açması halinde... karakocerdal 10 562 10-16-2009 05:42 PM
Son Mesaj: karakocerdal
  SGK KURUMUNA YAPILAN SİGORTALI VE İŞYERİ hust59® 0 127 08-28-2009 06:46 PM
Son Mesaj: hust59®
  Sigortalı ayrılışını bildirmeyene ceza SİNANN 1 73 05-15-2009 01:12 PM
Son Mesaj: asyafunda
  Bahşiş karşılığı çalışanlar sigortalı olur mu? SİNANN 0 235 01-09-2009 01:10 PM
Son Mesaj: SİNANN
  GERÇEK DIŞI (SAHTE) İŞYERİ VE SİGORTALI BİLDİRİMİNDE İŞVEREN VE BİLDİRİLENLERİN SORUM LiFe is LiFe 0 408 12-05-2008 09:01 PM
Son Mesaj: LiFe is LiFe
  HİZMET AKDİNE İSTİNADEN SİGORTALI ÇALIŞTIRAN İŞVERENLERİN YENİ SOSYAL GÜVENLİK MEVZUA Mavilim 0 90 11-04-2008 10:54 AM
Son Mesaj: Mavilim
  KENDİ ŞİRKETLERİNDE SİGORTALI OLANLAR SİNANN 3 120 10-22-2008 03:04 PM
Son Mesaj: SİNANN
  506 Sayılı Kanun Kapsamındaki Sigortalı ve Yakınlarının 5510 Sayılı Kanuna Göre Sağlı LiFe is LiFe 0 94 10-14-2008 07:26 PM
Son Mesaj: LiFe is LiFe
  506 Sayılı Kanun Kapsamındaki Sigortalı ve Yakınlarının 5510 Sayılı Kanuna Göre Sağlı LiFe is LiFe 0 2,446 09-13-2008 04:04 PM
Son Mesaj: LiFe is LiFe

  • Paylaş
  • Yazdırılabilir Bir Versiyona Bak
  • Bu Konuyu Bir Arkadaşına Gönder
  • Bu konuya abone ol
Foruma Git:

Bize Ulaşın | Muhasebe,SMMM,Vergi,YMM ve SMMM Staj Rehberi,Maliye,SGK(Sosyal Güvenlik Rehberi),ithalat ihracat,Kambiyo,Emekli,Ekonomi,Finans,Güncel Bilgi Kaynağı | En üste Dön | İçeriğe Dön | Arşiv | RSS Beslemesi
Kaliteli Hosting kurye | aöf | web tasarım