Bağ-Kura kayıt olmayanların sigortası 1 Ekim 2008 den başlatılacak
Bağ-Kur’a kayıt olmayanların sigortası 1 Ekim 2008 den başlatılacak
|Posta Gazetesi| |20.07.2008|
Soru:1 Şubat 1985 tarihinden itibaren SSK’lıyım. 1993 yılında 3 ortaklı bir Limitet Şirket kurduk. Şirket kurulduğu sırada halen SSK’lığım devam etmekte idi. Ancak, bugüne kadar geçen süreç içerisinde ara ara SSK’lılığımın sona erdiği ve tekrar başladığı dönemler oldu. Bunlar genelde kısa süreler olmakla birlikte, en sonuncusunda 31 Ekim 2006 ile 15 Ocak 2008 arasında oldukça uzun bir süre SSK’lı değildim. Bu dönemin 25 Ocak 2007 – 16 Aralık 2007 tarihleri arasında yurtdışı çalışması ile geçirdim. 15 Ocak 2008’den bu yana da SSK’lı olarak çalışmaktayım. Aralık ayında öğrendiğim kadarı ile, şirket ortağı olmamdan dolayı SSK’lılığımın sona erdiği dönemlerde öncelikle Bağ-Kur kaydımı yaptırıp sonrasında da primlerimi ödemem gerekiyormuş.
Sonuç olarak; hala Bağ-Kur kaydımı yaptırmadım. Dolayısı ile de, Bağ-Kur’a prim borcum yok. Ancak, emeklilik müracaatımı yaptığımda bu durumun sorun yaratmasından endişe ediyorum. Bu durumda hemen Bağ-Kur’a kaydımı yaptırıp, prim borçlarımı çıkartıp, aftan da yararlanarak bu konuyu çözmem gerekir mi? Yoksa böyle bir girişimde bulunmama gerek yok mu? Bu konuda beni aydınlatabilirseniz çok memnun olurum.
Atilla TANDIRCIOĞLU
Cevap: Normalde şirket ortağı olduğunuz tarihten itibaren Bağ-Kur sigortası kapsamındasınız. Yasaya göre; şirket ortağı olduğunuz sürece SSK sigortalısı olamazsınız. Olsanız bile fuzuli prim ödemiş olursunuz. Ancak, sizin gibi süresi içinde Bağ-Kura kayıt ve tescilini yaptırmayanlar için zaman zaman yasal düzenlemeler yapılıyor. Bu konuda yapılan en son düzenleme; 1 Ekim 2008 tarihinde yürürlüğe girecek. 1 Ekim 2008 e kadar Bağ-Kura kayıt ve tescilini yaptırmayanların sigortalılık hak ve yükümlülükleri 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren başlatılacak. Dolayısıyla; Bağ-Kur’a kayıt ve tesciliniz yapılmamış ve 1 Ekim 2008’e kadarda yapılmazsa, bu tarihten önceki dönem için Bağ-Kur sigortalısı olma zorunluluğunuz ortadan kalkar. Ancak; şirket hissenizi devretmediğiniz takdirde, 1 Ekim 2008 den itibaren tekrar Bağ-Kur zorunluluğunuz başlar. Emekli olurken sıkıntı yaşamamanız için; ya 1 Ekim 2008 den önce şirket hissenizi devredeceksiniz. Ya da, 1 Ekim 2008’den emekli olacağınız tarihe kadar ara vermeden SSK’ya prim ödeyeceksiniz.
[FONT=Palatino Linotype][/FONT][COLOR=#f79646]Hüseyin ÜST
S.M.M.M. İSTANBUL
[/COLOR]