öncelikle tüm meslektaşlara tüm forum üyelerine günaydınlar. dün biladerle evdeydik. bir muhabbet bir muhabbet

) tam bu sırada bizim en büyük bbilader ortaya ödüllü bir zeka bilmecesi sordu. benim çok hoşuma gitti ve burda siz değerli forum üyeleri ile paylaşmak istedim. ama inanın yanıtı sorudan bile harika. neyse daha fazla sizleri meraklandırmadan soruyu sormak istiyorum...
efendim şimdi bir padişahın 1000 gram işlenmemiş saf altını var. ve padişah sadrazamına emir veriyor. diyorki:
- "git bana ülkenin en hünerli 10 tane sarrafını çağır."
sadrazam verilen emir üzerine gidiyor ve ülkedeki en hünerli 10 kuyumcuyu buluyor ve padişahın huzuruna getiriyor. padişah kuyumcuları alıyor ve karşısına diyor ki:
- size her birinize 100 er gram saf işlenmemiş altın vereceğim. siz bu 100 er gram altını değerlendirip herbiri 10'ar gramdan toplamda 10 adet altın yapıp bana geri getireceksiniz.
padişahtan emri alan kuyumcular işe koyulur. ve iş bitimi tüm kuyumcular her biri 10 ar altını padişaha teslim ederler. tabi her biri ayrı bir altın kesesinde. padişah bu keselere hiç dokunmaz. fakat bir süre sonra padişah kuyumculardan birinin hile yaptığını her getirdiği herbir altından 1 'er gram altın çalmak sureti ile toplamda 10 gramlık saf altın çaldığını duyar.
hemen sadrazamı geri çağırır. tabi kuyumcularıda. padişah sadrazama:
- bak bu kuyumcuları bulan sendin. her bir kuyumcu bana herbiri 10 ar gramdan 10 adet altın getirmesi gerekirken bunlardan birisi herbiri 9'ar gramdan 10 altın getirdi. işte sana terazi. sadece bir kere teraziyi kullanma şansı veriyorum sana. bir kerede bu kuyumculardan hangisinin hila yaptığını bulacaksın. aksi halde kellen gider.
der.
şimdi kurallar şu
- teraziyi sadece bir kere kullanacaksınız.
- bakın herbir adet kese altını bir kere tartma şansınız var demiyorum. teraziyi sadece bir kere kullanma ve tek tartı yapma şansınız var.
- ayrıca kefeli terazi değil kantarlı terazi kullanacaksınız. (anlayaman arkadaşlar için yani bu günkü bakkalarda kullanılan dijital terazi gibi. sağlı sollu dengeleme olayı yok. sadece altınların ne gramını veren sabit bir tarazi. )
padişahın sadrazamı bir kere altınları tartıyor ve padişaha hile yapan kuyumcu budur diyor ve hile yapan kuyumcuyu bir kerede hemen buluyor. acaba sadrazam bu işi nasıl başarıyor.
dediğim gibi cevabı sorudan bile şahane!!!!!!!!
BULABİLENE AŞK OLSUN

)) hai bakalım kolay gelsin. ba bs lerden sıkıldığınızda buraya kafa yorarsınız artık

))
saygılarımla......