SGK’nın cevabına güvenip işe girme, emekli aylığını kaybetme
Alİ Bey, önceki yazılarınızda Bulgaristan çalışmalarını borçlanarak emekli olanların SGDP ödeyerek çalışamayacağını yazmıştınız. Ben bu konu ile ilgili SGK’nın Bilgi Edinme Servisi’ne (17.11.2008 Tarih ve 114410 numara ile) mail gönderdim ve aldığım cevaba göre yüzde 30 destek primi ödeyerek emekli maaşı kesilmeden çalışmaya devam edebilirmişim. Bu konu ile ilgili beni aydınlatırsanız sevinirim.
İsmet Atakan-Buca
İsmet Bey, bakın SGK’ya soru sormuşsunuz size cevap vermişler ama güvenmeyip bana soruyorsunuz. Ben de ise Kanun ile cevap vereyim. Sizler gibi Bulgaristan’dan zorunlu göç edenlere yurtdışı borçlanması yapma hakkını da getiren 5754 sayılı Kanun 17.04.2008 günü TBMM’de kabul edildi. Aynı Kanun ile 3201 sayılı Kanun’un 6’ncı maddesine şu ibare eklendi. “...31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun sosyal güvenlik destek primi hakkındaki hükümleri, bu Kanun hükümlerinden yararlanmak suretiyle aylık bağlananlar için uygulanmaz...”
Madde metninden de anlaşılacağı üzere sizler gibi yurtdışı borçlanması yapanlar SGDP (Sosyal Güvenlik Destek Primi) ödeyerek çalışamazlar. Çalışırlarsa emekli aylıklarını kaybederler. Karar size ait olmakla birlikte SGK’nın Bilgi Edinme Birimi’nin verdiği cevaba güvenip sakın SGDP ile bir işe girmeyin, emekli aylığınız keserler, ödediklerini de sonra faizi ile geri isterler.