Soru: 25 yaşında öğrenci bir bayanım. Annem, ,kız kardeşim ve ben (babamdan) emekli sandığına bağlı dul ve yetim maaşı alıyoruz. Ve sağlık hizmetinden yararlanıyoruz.
çıkacak olan yeni yasada;
1)Biz kız çocukları artık maaş alamayacak mıyız?
2)Sağlık hakkımız nereye kadar devam edecek?
3)Eğer sigortalı bir işe girersem maaşım kesilecek mi?
4)İşten ayrılırsam tekrara bağlanacak mı?
5)Ayrıca annem, hem dedemden hem de babamdan maaş alıyor. İki maaşı da almaya devam edebilecek mi?(dedem SSK lı babam emekli sandığına bağlı)
6)Ve bu yasa ne zaman geçerlilik kazanıp yürürlüğe girecek?
Biz kirada oturuyoruz, başka bir gelir kaynağımız yok. Bu konuda herkes farklı şeyler söylüyor. Bu konuda acil bizi bilgilendirmeniz rica ediyoruz.
Nazan Terzi
Cevap: 1) Yeni yasanın yürürlüğe gireceği 1 Ekim 2008 de, dul ve yetim aylığı alanlar, yeni yasa yürürlüğe girdikten sonra da aylıklarını almaya devam edecekler.
2) Bugün dul ve yetim aylığı alanlar, yeni yasanın yürürlüğe gireceği tarihten itibaren Genel Sağlık Sigortalısı sayılacak. Ve bugün aldığı gibi, yeni yasanın yürürlüğe gireceği 1 Ekim 2008 tarihinden sonrada sağlık yardımı almaya devam edecekler.
3) SSK ve Bağ-Kurdan yetim aylığı alanlar sigortalı bir işe girdiğinde yetim aylığı kesiliyor. Emekli Sandığından yetim aylığı alanların ise, ancak, emekli sandığı iştirakçisi olarak çalışmaya başladığında kesiliyor. Sigortalı veya Bağ-Kurlu olarak çalışmaya başladığında yetim aylığı kesilmiyor. Sigortalı olarak çalışmaya başladığınızda yetim aylığınız kesilmez.
4) Aylığınız kesilmeyeceğinden, tekrar bağlanması gibi bir durum söz konusu olmaz.
5) Yeni yasanın yürürlüğe gireceği tarihte anneniz gibi, babasından yetim, eşinden dolayı dul aylığı alanlar, yeni yasanın yürürlüğe gireceği tarihten itibaren de çift aylık almaya devam edeceğinden, anneniz yeni yasanın yürürlüğe gireceği tarihten itibaren de aylıkları kesilmeden, çift aylık almaya devam edecek.
6) Yeni yasa 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren uygulanmaya başlayacak.
[FONT=Palatino Linotype][/FONT][COLOR=#f79646]Hüseyin ÜST
S.M.M.M. İSTANBUL
[/COLOR]