Destek priminin emekli aylığına hiçbir faydası yok
Destek priminin emekli aylığına hiçbir faydası yok
Soru: Ben 25 yıl Tarım ve Köyişleri Bakanlığının çeşitli kurumlarında çalışarak 1988 yılında emekli oldum. Daha sonra Club Med Tatil köylerinde 13 yıl bordrolu olarak çalıştım. Ve 2001 yılında da oradan tazminatımı alarak ayrıldım. Bu 13 yıl ek çalışma sürem ile emekli olduğum 25 yıllık süreme herhangi bir ilavem söz konusu olur mu? Olursa ne yapmam gerekiyordu? Geç kalmış mıyımdır?
Orhan Atsan
Cevap: Emekli olan kişi hizmet akdine tabi olarak iki şekilde çalışabiliyor. Birincisi emekli aylığını kestiriyor ve aldığı ücret tüm sigorta kollarına tabi oluyor.
1)Emekli aylığını kestirerek çalışmak: emekli aylığınızı kestirerek çalışanların ücretleri tüm sigorta kollarına tabi olacak. Emekli işinden ayrılıp tekrar emekli aylığı bağlanması talebinde bulunduğunda, emeklilik dönemindeki çalışma süreleri de dikkate alınarak emekli aylığı yeniden hesaplanır.
2)Emekli aylığını kestirmeden çalışmak: emekli aylığını kestirmeden hizmet akdine dayanarak bir işyerinde çalışan emeklinin ücretinden, yüzde 7.5 oranında sosyal güvenlik destek primi kesilir. İşin tehlike sınıf ve derecesine göre işverende yüzde 23.5 ile yüzde 29 arasında(1 Ekim 2008 e kadar yüzde 22.5 du) işveren hissesi ekler ve toplam yüzde 31 ile yüzde 36.5 arasında destek primini SGK ya bildirir ve öder. Çalıştığı süreler malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına eklenmediğinden, emekli aylığı yeniden hesaplanmaz. Başka bir ifade ile çalıştığı sürelerin emekli aylığına hiçbir faydası ve katkısı olmaz. Çalışma süreleri içinde ödediği primler toptan ödemeye de konu edilmediğinden, primlerini geri de alamazlar. Destek priminin emekliye sadece iş kazası geçirdiğinde veya meslek hastalığına yakalandığında faydası olur. Uğradığı işgücü kaybına göre, bu sigorta kollarından geçici ve sürekli iş görmezlik geliri alabilir.
Sorunuzdan destek primi ödeyerek çalıştığınız anlaşılıyor. Destek primi ödeyerek çalıştığınız için maalesef çalışma sürelerinizin emekli aylığınıza hiçbir faydası olmaz.