Hızlı Giriş

Mesaj Önizleme 

Konuyu Değerlendir
  • 0 Oy - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
STAJYER EL KİTABI
Yazar Mesaj
Admin Sağ Kolu
Karma Puanı: 16
Diğer Eklentiler
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Add blinklist
Add Mongolia Add Netscape Reddit! Stumble
Exclamation STAJYER EL KİTABI
STAJYER EL KİTABI
STAJIN HEDEFİ

Mesleğin gerektirdiği yeterliliğe, ahlaki niteliklere ve bilince sahip, yabancı dil bilen ve muhasebe uygulamaları dışında değişik alanlarda da bilgisayar kullanabilen ve mesleki standartları taşıyan nitelikte meslek mensubu yetiştirilmesi hedeflenmiştir. Yabancı dil ve bilgisayar eğitimine ilişkin politikalar ve mesleki standartlar Tesmer tarafından Odalarında görüşleri doğrultusunda saptanacaktır. Saptanacak politikalar doğrultusunda Stajyerlerin neler yapması gerektiği tüm Stajyerlere Odalar ve/veya Tesmer Şubeleri tarafından duyurulacaktır.

STAJIN İLKELERİ

3568 sayılı Yasa ile ilgili yönetmelik hükümleri gereğince Aday Serbest Muhasebeci ve Aday Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerin (Stajyer) stajları süresince; kendilerinin günümüz koşullarının gerektirdiği niteliklere sahip birer meslek mensubu (Serbest Muhasebeci - Serbest Muhasebeci Mali Müşavir) olarak yetiştirilmesi için aşağıdaki ilkeler benimsenmiştir.
-Mesleki disiplin, bilgi, deneyim ve yeterliliğe sahip meslek mensubu yetiştirmek,
-Yanında, gözetim veya denetiminde staj yapılan meslek mensubunun mesleki faaliyetlerini ve ekonomik koşullarını aksatmamak,
-Aday meslek mensupları stajlarını tamamlayabilmesi için ara staj dönem ve bitirme değerlendirmelerinin yanında Odaların, Tesmer ya da Şubelerinin yaptığı her türlü değerleme, yoklama vb. nitelikteki uygulamalarda başarılı olmalarını sağlamak,
-Aday Serbest Muhasebeci ve Aday Serbest Muhasebeci Mali Müşavir için Tesmer tarafından hazırlanmış olan staj programlarını tamamlamak.

UNUTMAYINIZ

Değerli Serbest Muhasebeci ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Stajyerleri; stajınız ve mesleki yaşamınız süresince sizlerle ilgili tüm işlemler Odalar ve/veya Tesmer Şubeleri tarafından gerçekleştirilmektedir. Başarılı bir staj dönemi geçirmek için en önemli etkenlerden bir tanesi odanızla iyi bir diyalog içerisinde olmanızdır. Bu nedenle stajınızın ilk gününden itibaren bağlı olduğunuz odanızla ilişkilerinizi geliştiriniz, Odanızın sizi bulmasını beklemeden sizler odanızı sık sık ziyaret edip, gelişmeleri izleyiniz.

STAJA KİMLER BAŞVURABİLİR?

Serbest Muhasebeci veya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Stajına kimlerin başvurabileceği 3568 sayılı Yasa ile birlikte ilgili yönetmeliklerle düzenlenmiştir.

I- SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİR-LİK STAJINA 3568 sayılı Kanunun 4. maddesindeki genel koşullar ile 5/A -a maddesindeki öğrenim koşullarını taşıyanların staja başlayabilmek için başvuruda bulunabileceklerine değinilmektedir. Buna göre; Hukuk, İktisat, Maliye, İşletme, Muhasebe, Bankacılık, Kamu Yönetimi ve Siyasal Bilimler dallarında eğitim veren fakülte ve yüksek okullardan veya denkliği yüksek öğrenim kurumlarınca onaylanmış yabancı yüksek öğretim kurumlarından en az lisans düzeyinde mezun olmak veya diğer öğretim kurumlarından lisans düzeyinde mezun olmakla beraber, yukarıda belirtilen bilim dallarından lisans üstü düzeyinde diploma almış olmak gerekmektedir.

DİKKAT

Kanunda açıkça belirtilmeyip, denkliğinden kuşku duyulan öğretim kurumları mezunlarının staj başvurularında, Temel Eğitim ve Staj Merkezi'nin (TESMER)'in olumlu görüşü alınmadan yapılan başvurular geçersiz sayılacaktır. Ayrıca Tesmer'in vermiş olduğu görüş Stajyerin STAJ DOSYASINDA bulunacaktır.

Buna benzer durumlarda, mutlaka Tesmer'in olumlu görüşünün bildirildiği yazının staj dosyanızda bulunmasına dikkat ediniz.

II- SERBEST MUHASEBECİLİK STAJINA 3568 Sayılı Kanunun 5/B Maddesindeki öğrenim koşullarını taşıyanların staja başlayabilmek için başvuruda bulunabileceklerine değinilmiştir. Buna göre Serbest Muhasebeci Mali Müşavir olabilmek için gereken fakülte ve yüksek okulların konuları ile ilgili ön lisans düzeyinde mezun olanlar ile ticaret ve maliye meslek liselerinden mezun olanlar serbest muhasebecilik stajı için başvuruda bulunabileceklerdir.

DİKKAT

+ Serbest Muhasebecilik stajına yapılacak başvurularda diploma ya da geçici mezuniyet belgesinin sunulması koşuldur. Ön lisans mezunu olunabileceğini gösterir yazı ile staj başvuruları kabul edilmediği gibi, yanlışlıkla başlatılmış stajlar da iptal edilecektir.
+ Limme mezunları, Çok Programlı Lise ve Açık Lise'ler 3568 sayılı Yasa kapsamında değerlendirilmemekte ve staj başvuruları kabul edilmemektedir.

STAJA BAŞVURU VE SÜRESİ

3568 Sayılı Yasa'nın öngördüğü koşullara sahip olanlar her yıl NİSAN-AĞUSTOS ve ARALIK aylarında staja başvurusunda bulunabilirler.
+ Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik için staj süresi 2 yıl,
+ Serbest Muhasebecilikte;
* Ön Lisans mezunları için 4 yıl,
* Ticaret Lisesi veya Maliye Meslek Lisesi mezunları için ise 6 yıl'dır.

DİKKAT

Staj sırasında bir yüksek okulun (2 yıllık veya 4 yıllık) bitirilmesi durumunda, hangi yüksek okul bitirilmiş ise o yüksek okulun gerektirdiği staj süresi yüksek okul mezuniyet tarihinden itibaren başlar, daha önceki yapılan stajlar ilgili yüksek okul için gerekli staj süresinden sayılmaz. Aynı koşul ticaret lisesi mezunu stajyerlerin, stajları sırasında önlisans veya lisans mezunu olmaları durumunda da geçerlidir.

UNUTMAYINIZ

Stajların kesintisiz yapılması esas olup, sürelerin hesabında ay 30, yıl ise 360 gün olarak değerlendirilir. Yasal izinler dışında ilgili ayda eksik staj yapılması söz konusu değildir. Mücbir sebepler dışında stajına ara veren veya düzenli olarak stajlarını devam ettirmeyen adayların stajları Oda ve/veya Tesmer Yönetim Kurulu kararı ile iptal edilir. Adayların stajlarına devamını Odalar ve/veya Tesmer Şubeleri ile yanında staj yapılan meslek mensupları denetler ve kontrol ederler. Yanında staj yapılan meslek mensubu stajyerlerin devamsızlıklarını bağlı oldukları odaya bildirmek zorundadırlar. Bu durumda da stajın iptali söz konusudur.

STAJ YAPILABİLECEK YERLER

1-Serbest Muhasebecilik Stajı, Yeminli Mali Müşavir, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir veya Serbest Muhasebecilerin yanında ve/veya onların gözetim ve denetiminde yapılabilir.

2-Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Stajı ise Yeminli Mali Müşavir veya Serbest Muhasebeci Mali Müşavir yanında ve/veya onların gözetim ve denetiminde yapılabilir.

DİKKAT

+ Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Stajı üniversite mezunu olsa dahi Serbest Muhasebecilerin yanında ve/veya gözetim ve denetiminde yapılamaz.

+ Gözetim ve Denetim altında yapılacak stajlarda; Stajyerler bir ticari işletmede bağımlı veya sözleşmeli bir meslek mensubunun (Yeminli Mali Müşavir, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir veya Serbest Muhasebeci) gözetim ve denetimde staj yapabilirler.

+ Gözetim ve Denetimde yapılacak stajlarda stajın yapıldığı ticari işletmelerde yalnızca bir Stajyer staja başlayabilir. Burada asıl olan her bir ticari işletmede tek bir Stajyerin olmasıdır. Bir ticari işletmede birden fazla bordrolu meslek mensubu ya da sözleşmeli meslek mensubunun bulunması durumunda da yine o işletmede yalnızca bir Stajyer staj yapabilecektir. Bu koşullarda aynı işletmede birden fazla Stajyerin saptanması durumunda stajlar iptal edilecektir.

+ Staj yapılan işletmede bağımlı (ücreti) meslek mensubu'nun gözetiminde yapılan stajlarda; Stajyer ile bağımlı meslek mensubunun aynı bordroda bulunması gerekmektedir. Aynı işyerinde ancak o işyerine ait farklı yerlerde (şube, temsilcilik, şantiye, fabrika bölge müdürlüklerinde vb.) staj yapılamaz.

+ Bir işletme ile sözleşmeli olan meslek mensubunun gözetim ve denetiminde yapılan stajlarda ise yine tek bir Stajyer staj yapabilecektir. Ayrıca, meslek mensubunun staj yapılan işletme ile staj süresince her yıla ilişkin yapmış olduğu sözleşmeler ile bu sözleşmelere dayalı alınan ücrete ait ilgili dönemde düzenlenmiş makbuz örnekleri sunulmak zorundadır. Bu belgeler Stajyerin dosyasında bulundurulacaktır.

+ Aşağıda sıralanan iş yerlerinde staja başlanması söz konusu değildir.
- Bir işyerine ait merkez dışında; şubelerde, temsil-ciliklerde, şantiyelerde, bölge müdürlüklerinde ve fabrikalarda,
- Dernek, vakıf, yapı kooperatifi, sendika, birlik ve meslek odalarında,
- Belediyelerde
- Üniversitelerde sayman, fon saymanı vb. görevler,
- Kamu kurumlarında sayman olarak çalışmalar.

+ Belediyeler, vakıflar, odalar, birlikler ve der-neklerin Türk Ticaret Kanununda tanımlanan tüzel kişiliğe sahip A.Ş., LTD. ŞTİ. ve İktisadi İşletmelerinde ve Serbest Bölgelerde Staj yapılabilir.

+ Yukarıda tanımlananların dışındaki kurum veya kuruluşlarda staj yapılması için yapılacak başvurularda TESMER'in yazılı görüşü doğrultusunda staja başlanılması mümkündür. Bu durumlarda TESMER'in olumlu görüşünün alınmasını UNUTMAYINIZ.

STAJA BAŞLAMA DEĞERLENDİRMESİ Staj dosyasını tamamlayıp, staja başlamak için baş-vuru yapan Stajyerler Staj yönetmeliğinin 7. maddesi uyarınca STAJA BAŞLAMA DEĞERLENDİRMESİ'ne gireceklerdir. Bu değerlendirmede 60 ve üzerinde not alanlar staja başlama hakkına kavuşacaktır.

UNUTMAYINIZ

+ Staja Başlama Değerlendirmeleri başvuru dönemlerini izleyen ilk 2 ay içerisinde yapılacaktır. Değerlendirme sınavlarının hangi tarihte ve nerede yapılacağı odalar tarafından Stajyerlere duyurulacaktır. Ancak Stajyerlerin sınav tarihini ve yerini odalarından öğrenmeleri kendi açılarından önemlidir.

NE ZAMAN STAJA BAŞLAMA DEĞERLENDİRMESİNE GİRECEĞİNİZİ ODANIZDAN ÖĞRENİN

+ Staja Başlama Değerlendirmesine katılan Stajyerler ilk değerlendirmeye katılıp başarısız oldukları takdirde izleyen 3 dönem daha Staja Başlama Değerlendirmesine katılabilir. Toplam 4 hakkını kullanan stajyerin başarısız olması durumunda staj başvurusu reddedilecektir. Bu adayların bir daha staja başvuruları kabul edilmeyecektir. Staja Başlama Değerlendirmelerinde mücbir nedenlerden dolayı 4 hakkını kullanamayan Stajyerler geçerli özürlerini ilgili dönemde Odaya bildirmek yoluyla kalan haklarını kullanmaları sağlanır. Ancak bu özürlerin Oda ve/veya Tesmer Yönetim Kurulu Kararı ile kabulü gerekmektedir.

Staja Başlama Değerlendirmesini kazanamayan Stajyer bir sonraki dönem değerlendirmesinde başarılı olursa, Stajyerin stajı, kazandığı dönemdeki staj ayında başlatılacaktır. Diğer bir ifade ile Stajyer yasal süre içerisinde hangi dönemde başarılı olmuş ise, staj o dönemde başlatılacaktır.

STAJA BAŞLAMA DEĞERLENDİRMESİ KONULARI VE HAZIRLIK KURSLARI

Staja Başlama Değerlendirmesi Sınavı ile ilgili konular Ticaret ve Maliye Meslek Liseleri, Ön Lisans, Lisans ve Lisans üstü mezunları için ekte verilmiştir.

Merkezi olarak TESMER tarafından yapılan bu değerlendirme sınavı ile ilgili konular ayrıntılı bir biçimde verilmiş olmakla birlikte, sınavda bu konularla ilgili genel anlamda bir düzey saptaması yapılmaktadır. Sınav konuları incelendiğinde Stajyerlerin almış oldukları eğitimle paralel bir ilişki olduğu görülecektir.

Staja Başlama Değerlendirmesine kabul edilen Stajyerler isterlerse odalarının açmış olduğu hazırlık kurslarına devam edebilirler. Staja Başlama Değerlendirmesinde başarılı olup staja başlayan Stajyerlerin bu kurslarda geçen süreleri (en fazla 1 ay) staj süresinden sayılacaktır.

STAJIN BAŞLATILMASI VE STAJ DOSYASI

Serbest Muhasebecilik veya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik stajı yapmak için odaya başvuran Stajyerler Odalar tarafından kendilerine verilecek bir staj dosyası düzenlemek zorundadır. Staja Başlama Değerlendirmesinde başarılı olup staja başlayan Stajyerlerin, başvuru anında düzenlemiş oldukları staj dosyası staj süresince bağlı olduğu odasında kalacak olup, staj boyunca Stajyerle ilgili TESMER tarafından istenen tüm bilgiler bu staj dosyasında yer alacaktır.

DİKKAT

Staj dosyanızda bulunması istenen bilgi ve belgelerin eksiksiz olarak yer alması gerektiğini unutmayanız.

Staj dosyası Stajyerin staj yaptığı yerin özelliğine göre iki farklı biçimde oluşturulacaktır.

I. MESLEK MENSUBU YANINDA STAJ YAPANLARIN STAJ DOSYASINDA BULUNMASI GEREKEN BELGE VE BİLGİLER.

1. Staj Başvuru Formu

2. Nüfus Cüzdanı Örneği (noter onaylı)

3. İkametgah Belgesi

4. Diploma veya Geçici Mezuniyet Belgesi (noter onaylı)

5. Sabıkasızlık Belgesi (Cumhuriyet Savcılığından). Sabıkası olanlardan sabıkanın kalktığına ilişkin mahkeme kararı.

6. Meslek mensubunun vereceği muvafakatname.

7. Hakkında bilgi alınacak iki kişi.

8. 3 Adet renkli fotoğraf.

9. Tesmer hesabına yatırılan staja başlama parası makbuzu.

10. İşe giriş bildirgesi.

11. Stajyerin staja başladığına ilişkin meslek mensubu tarafından verilen yazı.

12. Meslek mensubunun oda kayıt belgesi ve ruhsat fotokopisi.

13. Staja Başlama Hazırlık Kurslarına devam edenlere ilişkin ilgili Oda ve/veya Tesmer Şubesince verilecek sertifaka.

Stajyerler staj başvurularında yukarıda verecekleri bu belgelere ek olarak, stajları süresince de aşağıdaki belgeleri staj dosyasına konmak üzere bağlı bulundukları odalara vermek zorundadırlar.

1. Staj süresince her dört ayda bir SSK dört aylık dönem bordroları.

2. Staj bitiminde tüm staj süresine ilişkin SSK'dan alınmış çalışma günlerini gösterir döküm çizelgesi.

3. İş yeri değişikliklerinde odanın istemiş olduğu belgeler.

4. Meslek Mensubu tarafından staj bitiminde doldurulmuş ve imzası ile kaşesinin bulunduğu staj değerlendirme formu. Bu form her yıl için ayrı ayrı doldurulacaktır.

II- GÖZETİM VE DENETİM ALTINDA STAJ YAPANLARIN STAJ DOSYASINDA BULUNMASI GEREKEN BELGE VE BİLGİLER

1. Staj Başvuru Formu.

2. Nüfus Cüzdan Örneği (noter onaylı).

3. İkametgah Belgesi.

4. Diploma veya Geçici Mezuniyet Belgesi (noter onaylı).

5. Sabıkasızlık Belgesi (Cumhuriyet Savcılığından). Sabıkası olanlardan sabıkanın kalktığına ilişkin mahkeme kararı.

6. Meslek mensubunun vereceği muvafakatname.

7. Hakkında bilgi alınacak iki kişi.

8. 3 Adet renkli fotoğraf.

9. Tesmer hesabına yatırılan staja başlama parası makbuzu.

10. İşe giriş bildirgesi.

11. Stajyerin staja başladığına ilişkin meslek mensubu tarafından verilen yazı.

12. Gözetiminde veya Denetiminde Staj yapılacak meslek mensubunun oda kayıt belgesi ve ruhsat fotokopisi.

13. Staj yapılan şirketin kuruluşu ile ilgili ticaret sicil gazetesi.

14. Şirketin yetkili imza sirküleri.

15. Şahıs firmalarında bilanço esasına göre defter tutulduğuna ilişkin belge. (Vergi dairesinden)

16. Meslek mensubu firmada bağımlı çalışıyor ise işe giriş bildirgesi.

17. Tek kişinin staj yaptığına ilişkin işletme yetkililerinden ve meslek mensubundan alınacak yazı.

18. Staja Hazırlık Kurslarına devam edenlere ilişkin ilgili Oda ve/veya Tesmer Şubelerince verilecek sertifika.

Stajyerler staj başvurularında yukarıda verecekleri bu belgelere ek olarak, staj süresince de aşağıdaki belgeleri staj dosyasına konmak üzere bağlı bulundukları odalara vermek zorundadırlar.

1. Staj süresince her dört ayda bir SSK dört aylık dönem bordroları. Meslek mensubu bağımlı çalışıyorsa meslek mensubuna ilişkin dört ayda bir SSK dört aylık dönem bordroları. Ancak burada Stajyer ile meslek mensubunun aynı bordroda yer alması esastır.

2. Staj bitiminde tüm staj süresine ilişkin SSK'dan alınmış çalışma günlerini gösterir döküm çizelgesi.

3. İş yeri değişikliklerinde odanın istemiş olduğu belgeler.

4. Meslek mensubu tarafından staj bitiminde doldurulmuş ve imzası ile kaşesinin bulunduğu staj değerlendirme formu. Bu form her yıl için ayrı ayrı doldurulacaktır.

5. Yanında staj yapılan meslek mensubu firma ile sözleşmeli olarak çalışıyor ise; meslek mensubunun firma ile yapmış olduğu her yıla ait sözleşme ve buna ilişkin fatura veya serbest meslek makbuzları. (Geriye dönük kesilen makbuz örnekleri veya faturalar dikkate alınmayacaktır. Örneğin 1997 yılına ilişkin muhasebe ücreti 1999 yılında kesilmiş ise bu Stajyerin stajı kabul edilmeyecektir).

DİKKAT

Stajyerlerin özlük dosyası olarak değerlendirilen staj dosyasının eksiksiz ve doğru bir biçimde oluşturulması esastır. Staj dosyasında bulunan basılı belgelerin orjinallerinin kullanılması gerekir. Fotokopi veya benzeri bir yolla bu formlar çoğaltılıp kullanılamaz. Bu hallerde staj dosyanız eksik olarak değerlendirilebilir. Ayrıca stajınız süresince dosyanıza konulması istenen belgeleri kendiniz zamanında odanıza iletiniz. Böylelikle düzenli olarak odanız ile diyaloğunuz devam etmiş olacak, eksiklikleri anında düzeltebilme şansı elde etmiş olacaksınız.

STAJ ESNASINDA İŞYERİ DEĞİŞİKLİĞİ

İşyeri değişikliklerinin Odaya bildirime süresi 15 gündür. 15 gün içerisinde işyeri değişikliğinin odaya bildirilmemesi durumunda Stajyerin stajı iptal edilecektir. İşyeri değişikliklerinde yeni staj yerinin bulunma süresi işyeri değişikliğinin odaya bildirilmesinden sonra 1 ay ile sınırlıdır. Bu süre sonunda staj yeri bulunamaz ise Stajyerin stajı sona erer. İşyeri kapanması durumlarında (meslek mensubunun ölümü, işi bırakma, disiplin veya ceza nedeniyle meslekten ayrılma vb.) Stajyere yeni staj yeri bulabilmesi için Oda veya Tesmer şubeleri tarafından uygun bir süre (1-3 ay) verilebilir.

UNUTMAYINIZ

İşyeri değişikliklerini zamanında ve yazılı olarak süresi içerisinde odanıza bildiriniz. Ayrıca bu tür olaylarla ilgi işlemlerin yazılı olarak tamamlanmasına ve staj dosyasında yer almasına özen gösteriniz.

STAJA ARA VERME

Serbest Muhasebecilik ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik stajlarının kesintisiz yapılması esastır. Stajyerler mücbir nedenlerden dolayı stajlarına ara vermek zorunda kaldıklarında, mücbir nedeni belgelemek ko-şulu ile stajlarına ara verebilirler. Ancak bu nedenlerden dolayı verilen ara, süre olarak staj süresine ilave edilir ve tamamlatılır. Eğitim amacı veya işyeri görevlendirmesi yolu ile yurtdışına gitmek isteyen Stajyerler yurt dışındaki ilgili kuruluştan alınacak kabul belgesini, pasaport fotokopisini, eğitim sonrası almış olduğu diploma veya sertifikasını sunmak koşulu ile stajlarını bir yıl süre ile dondurabilirler. Stajyer eğitimini tamamlayıp döndükten sonra eksik kalan staj süresini tamamlamak zorundadır. Lisans üstü yurt dışı eğitiminin dışında, diğer nedenlerle yurt dışında geçen süreler staj süresinden sayılmayacaktır.

DİKKAT

+ Yurt dışı eğitimi (Meslek-Yabancı dil vb.) nedeniyle staj en fazla bir yıl dondurabilir. Ancak bu işlemlerin yapılabilmesi için odanız tarafından zamanında alınmış olan Yönetim Kurulu Kararının staj dosyasında bulunması gerekmektedir .

Askere giden Stajyerler askerlik sonrası 1 ay içinde staja başlamak zorundadır. Ancak özel koşullarda (olağanüstü bölgelerdeki askerlik hizmetlerinde) uyum sağlamak için bu süre odaların onayı ile 3 aya kadar uzatılabilir.

Bayan Stajyerler, hamilelik dönemleri sorunlu geçenler için, ilgili sağlık kuruluşlarından alacakları sağlık kurulu raporlarını Odalarına sunmak koşuluyla ve Odanın onayı doğrultusunda stajlarına ara vermeleri uygundur. Ancak bu süre raporda belirtilen süreyi aşmayacaktır. Aynı zamanda yasal ücretsiz izin kullanmaları durumunda da stajlarını Oda Yönetim Kurulu Kararı ile dondurabilirler.

Odalar arasında yapılan nakil ve nakil olacağı odaya işlemleri sırasında Stajyer isteğini bir dilekçe ile odasına bildirecektir. Odalar Yönetim Kurulu kararı ile adayın staj dosyasını nakil olacak odaya göndermek durumundadır. Bu işlemler ve Stajyerin yeni Odasında staja başlama süresi 2 ayı geçemez. Stajyer yeni staj yeri ile ilgili bilgileri nakil olduğu Odasına bildirmek zorundadır. Yeni Oda Yönetim Kurulu kararı ile adayın stajını kaldığı yerden devam ettirir.

ÖNEMLİ

Yukarıda sıralan nedenlerin dışında, stajlarına mücbir nedenler dışında 2 aydan fazla ara verenlerin stajları iptal edilecektir.

STAJDAN SAYILAN SÜRELER

Yönetmelik hükümleri uyarınca resmi tatil ve yasal izinlerde ve Tesmer tarafından düzenlenen eğitim veya değerlendirmelerde geçen süreler ile bilgisayar, yabancı dil kursları ile yüksek lisans ve doktora eğitiminde geçen sürelerde stajdan sayılır. Bu çalışmaların stajdan sayılma koşulları aşağıdaki gibidir.

1-Yabancı dil kurslarının 6 aylık süresi ile bilgisayar eğitimine ilişkin kursların 3 aylık süresi stajdan sayılır. Ancak Stajyer bu kurslardan ikisine de devam etmiş ise ancak toplam altı aylık süre stajdan sayılacaktır.

2-İktisat, Maliye, İşletme, Muhasebe, Finansman, Denetim ve Vergi ile ilgili alanlarda yüksek lisans eğitimi görenlerin bu eğitimde geçen süreleri, yüksek lisans diplomasının ve tezinin teslim edilmesi koşuluyla bir yıl olarak stajdan sayılır. Tezsiz yüksek lisans eğitimi yapanlarda bu süreden yararlanabilirler. Bu haktan yararlananlar, yabancı dil veya bilgisayar eğitimi ile ilgili haktan yararlanamazlar.

3-Yukarıda sayılan konularda doktora yapmış olanların ise, bu eğitimde geçen sürelerinin 18 ayı, doktora diploması ve tezinin verilmesi koşuluyla staj süresi olarak değerlendirilir. Bu haktan yararlananlar ise, yüksek lisans, yabancı dil ve bilgisayar eğitimi ile ilgili haktan yararlanamazlar.

4-Kanunun belirlediği alanların dışında lisans eğitimi yapanlardan, bu yönetmelikteki alanlarda yüksek lisans ya da doktora derecesine sahip olanların staj süreleri normal aday Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler gibidir. Diğer bir ifade ile bu adaylara ait staj süresi iki yıl olup, yüksek lisans ve doktoradan dolayı stajdan sayılan hallerden yararlanamazlar.

DİKKAT

Stajyerler eğitim faaliyetleri (Bilgisayar, Yabancı Dil) ile ilgili devam edecekleri kursların TÜRMOB tarafından kabul edilip edilmediğine dikkat etmelidirler. TÜRMOB'un kabul etmediği eğitim programları veya kurslarda geçen süreler kesinlikle stajdan sayılmayacaktır. Bu tür eğitimlere devam etmek isteyen Stajyerlerin odalarından veya Tesmer'den ayrıntılı bilgi almaları olası yanılgıları ortadan kaldıracaktır.

STAJ BİTİRME NOTU

Stajyerlere yanında, gözetim veya denetiminde staj yapılan meslek mensupları tarafından her yıl 100 puan üzerinden Tesmer tarafından düzenlenen ve gizli düzenlenen Staj Değerlendirme Formu düzenlenir. Bu form TESMER tarafından matbu olarak hazırlanmış ve bütün Odalarımıza gönderilmiştir.

DİKKAT

+ Bu formlar gizli olarak düzenlenecek ve Stajyerin dosyasına konulacaktır. Gözetim ve denetimde 3 aydan daha az süre staj yapan Stajyerler için Staj Değerlendirme Formu düzenlenemez. Staj Değerlendirme Formunda verilen not 60 puanın altında ise Stajyerin stajı iptal edilir.

+ Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Stajyerlerinin tezkiyelerinde bulunan Staj Değerlendirme Notu Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Mesleki Yeterlilik Sınavlarında bir ders gibi değerlendirmeye alınır.

DİSİPLİN ESASLARI

3568 Sayılı Kanun ve İlgili Yönetmeliklerle meslek mensupları hakkında düzenlenmiş olan disiplin esasları Stajyerler için de geçerlidir.

DENETİM VE STAJIN İPTALİ

Stajyerler, stajları süresince Türmob, Odalar ve Tesmer tarafından staj işlemlerinin yürütülmesi ile ilgili olarak staj yapılan yerdeki denetimlerde Staj Yönetmeliğinin 24. Maddesi uyarınca staj ilkelerine uygun davranmayan Stajyerlerin stajları; bağlı oldukları odaların yönetim kurulu kararı ile iptal edilip, meslekle ilişikleri kesilecektir.

SINAVLAR

Serbest Muhasebeci ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Stajyerleri gerek stajları esnasında gerekse stajlarının bitiminde ilgili yasa ve yönetmelik hükümlerine göre belli zaman aralıklarında sınavlara girmek zorundadırlar. Bu sınavlar Serbest Muhasebeci Stajyerleri için ayrı bir grup, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Stajyerleri için de ayrı bir grup olarak düzenlenmiştir.

UNUTMAYINIZ

Kariyer bir meslek olan Serbest Muhasebecilik ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ünvanlarının elde edilmesi yapılacak olan sınavlarla elde edilmektedir. Bağımsız olarak oluşturulan ve Üniversite, Maliye Bakanlığı ile Türmob'un temsilcilerinin bulunduğu Sınav Komisyonu tarafından hazırlanan ve Türmob tarafından gerçekleştirilen yeterlilik sınavlarından başarılı olmak ünvanın elde edilmesindeki ön koşullardan bir tanesidir. Şu unutulmamalıdır ki ilgili sınav ve staj şartını yerine getirmeden bir meslek ünvanı alınması söz konusu değildir.

I- SERBEST MUHASEBECİLİK STAJ ARA DÖNEM VE BİTİRME DEĞERLENDİRMELERİ

Serbest Muhasebecilik Stajının bir unsuru olarak değerlendirilen Staj Ara Dönem ve Bitirme Değerlen-dirmeleri Serbest Muhasebeci Stajyerlerinin Stajlarının belli dönemlerinde başarmaları gereken sınavlardır. Staj Ara Dönem Değerlendirme ve Bitirme sınavları Staj Ara Dönem ve Bitirme Değerlendirmeleri olarak ya-pılmaktadır. Staj Ara Dönem Değerlendirme sınavları A ve B olmak üzere iki grup halinde yapılır.

1- A GRUBU STAJ ARA DÖNEM DEĞERLENDİRMESİ

Ticaret Lisesi veya Maliye Meslek Lisesi mezunu olup, Serbest Muhasebecilik Stajını yapan Stajyerlerin stajlarının ilk 2 yıllık süresi sonunda yapılan değerlendirme sınavıdır.

Belli bölgelerde ve yılda 3 kez yapılan bu değerlendirme sınavlarında başarılı olmak için 60 ve üzerinde puan almış olmak esastır.

Ticaret Lisesi veya Maliye Meslek Lisesi mezunu Stajyerleri stajlarının 2. yılı sonunda açılacak ilk A Grubu Staj Ara Dönem Değerlendirmelerine katılmaları gerekmektedir. Ancak geçerli özürleri (mücbir sebepler) odalarının yönetim kurulu kararı ile kabul edilen Stajyerler bu özürlerinin ortadan kalktığı tarihten itibaren açılacak İlk Staj Ara Dönem Değerlendirme katılmak zorundadır. Bu süre içerisinde Stajyerlerin stajını kesmemesi gerekir. İlk Staj Ara Dönem Değerlemesine özürü bulunmadığı halde katılamayan ve stajına ara verenlerin stajları iptal edilecektir.

Ticaret Lisesi veya Maliye Meslek Lisesi mezunu Serbest Muhasebeci Stajyerleri Stajlarının ilk 2 yılının sonunda açılan A Grubu Staj Ara Dönem Değerlendirmesinde başarısız oldukları takdirde, Stajyerlere izleyen bir yılda açılacak üç Staj Ara Dönem Değerlendirmesine katılma hakkı verilir. Böylelikle toplam sınav hakkı dörttür.

Stajyer A Grubu Staj Ara Dönem Değerlendirmelerinde 4 hakkında da başarılı olamamış ise, Stajyer'in stajı bulunduğu staj düzeyinde bir yıl uzatılır. Bu süre sonunda stajyere yeniden Staj Ara Dönem Değerlendirmesine 1 defa katılma hakkı tanınır. Başarısız olması durumunda stajı iptal edilir.

2- B GRUBU STAJ ARA DÖNEM DEĞERLENDİRMESİ

Ön lisans mezunu olup stajlarının ilk iki yıllık süresini tamamlayan Serbest Muhasebeci Stajyerleri ile Ticaret Lisesi veya Maliye Meslek Lisesi mezunu olup stajlarının 4 yıllık süresini dolduran ve A Grubu Staj Ara Dönem Değerlendirmesini başarmış olan Serbest Muhasebeci Stajyerlerine uygulanan Staj Ara Dönem Değerlendirmesidir.

B Grubu Staj Ara Dönem Değerlendirmeleri yine yılda 3 kez ve belli bölgelerde yapılmaktadır. Stajyerler uygun koşulları taşımaları halinde, açılacak ilk B Grubu Staj Ara Dönem Değerlendirmesine katılmak zorundadırlar. Bu sınavlarda da başarılı olma koşulu 60 ve üzerinde puan almış olmaktır.

Ancak, geçerli özürleri (mücbir sebep) odalarının yönetim kurulu kararı ile kabul edilen Stajyerler bu özürlerinin ortadan kalktığı tarihten itibaren açılacak ilk Staj Ara Dönem Değerlendirmelerine katılmaları gerekmektedir. Bu süre içerisinde Stajyerin stajını kesmemesi gerekir. Stajın kesilmesi halinde staj iptal edilir.

* B Grubu Staj Ara Dönem Değerlendirmesinde de Stajyerlerin başarısız olmaları durumunda Stajyerlere, girilen ilk sınavdan sonraki bir yıl içerisinde açılacak üç Staj Ara Dönem Değerlendirmesine katılma hakkı verilir. Bu grupta da toplam sınav hakkı 4 olup, bu dört sınavda da başarısız olunması durumunda Stajyerin stajı bulunduğu staj düzeyinde son kez bir yıl daha uzatılır. Bu süre sonunda stajyere yeniden Staj Ara Dönem Değerlendirmesine 1 defa katılma hakkı tanınır. Başarısız olması durumunda stajı iptal edilir.

3- C GRUBU STAJ BİTİRME DEĞERLENDİRMESİ

Ön Lisans mezunu, B Grubu Staj Ara Dönem Değerlendirmelerinde başarı olup stajlarının 4 yıllık süresini tamamlayan, Ticaret Lisesi veya Maliye Meslek Lisesi mezunu, A ve B Grubu Staj Ara Dönem Değerlendirmelerinde başarılı olup stajlarının 6 yıllık süresini tamamlayan Serbest Muhasebeci Stajyerlerine uygulanan Staj Bitirme Değerlendirmesidir.

Stajın aşamasını oluşturan ve ayrıca lisans mezunu olup, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik sınavlarında tüm haklarında da başarı gösterememiş Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Stajyerlerinin de katılabildiği C Grubu Staj Bitirme Değerlendirme Sınavlarında da başarılı olma koşulu 60 ve üzerinde puan almaktır.

C Grubu Staj Bitirme Değerlendirme Sınavlarında başarı gösteren Stajyerler; stajları ile ilgili diğer koşullarda da başarılı olmaları koşuluyla SERBEST MUHASEBECİLİK ünvanı almaya hak kazanmaktadırlar.

DİKKAT

Tüm Serbest Muhasebeci Stajyerlerinin staj sürelerinin bitiminde; (Önlisans Mezunları için 4, Ticaret Lisesi ve Maliye Meslek Lisesi Mezunları için 6 yıl) A ve B Grubu Staj Ara Dönem Değerlendirmelerinde başarılı olmak koşulu ile açılacak ilk C Grubu Staj Bitirme Değerlendirme sınavlarına katılmaları esastır.
Geçerli özürleri odaların yönetim kurulu kararı ile kabul edilen Stajyerler bu özürlerinin ortadan kalktığı tarihten itibaren açılacak ilk Staj Bitirme Değerlendirmesine katılmaları gerekmektedir. Bu süre içerisinde Stajyerin stajını kesmemesi gerekir. Aksi halde stajın iptali söz konusudur.
C Grubu Staj Bitirme Değerlendirme Sınavları da A ve B Grubu Staj Ara Dönem Değerlendirme sınavları gibi yine aynı anda ve yılda 3 kez Tesmer'in belirlemiş olduğu belli bölgelerde yapılmaktadır. İlk C Grubu Staj Bitirme Değerlendirmesinde başarısız olunması durumunda Stajyerlere girilen ilk sınavdan sonraki bir yıl içerisinde açılacak üç Staj Bitirme Değerlendirmesine katılma hakkı verilir. Bu grupta da toplam sınav hakkı 4 olup, açılan 4 sınavda da başarılı olamayan Stajyerlerin stajları A ve B Grubu Staj Ara Dönem Uygulamalarında olduğu gibi bir yıl uzatılmaz, staj iptal edilip meslekle ilişkileri kesilir.

UNUTMAYINIZ

+ Staj Ara Dönem ve Bitirme Değerlendirmeleri yılda 3 kez belli bölgelerde yapılmaktadır.
+ Stajyerlerin bu değerlendirmelerden başarılı olması için 100 puan üzerinden 60 puan alması gerekir.
+ A - B Grubu Staj Ara Dönem Değerlendirme ve C Grubu Staj Bitirme Değerlendirmelerinde ilk girilen sınavla birlikte toplam dört kez sınava girilebilir. Sınavların hangi tarihlerde ve hangi bölge merkezlerinde yapılacağı TESMER tarafından belirlenip odalar tarafından duyurulmaktadır. Sınav tarihleri ve yerleri Odalar tarafından Stajyerlere yazılı olarak duyurulabileceği gibi, genel ilan yolu ile de duyurulabilir. Stajyerlerin sınav başvurularını zamanında yapması için odalarını sık sık arayarak bilgi almaları olası olumsuzlukların önlenmesi bakımından önemlidir. Ayrıca sınav tarihleri ve sonuçları TESMER'in Internet adresinden de öğrenilebilir.
+ Sınav başvurularının zamanında yapılması esastır. Sınav başvurularında, sınav harcının zamanında yatırılarak odalar kanalıyla Tesmer'e iletilmesi gerekmektedir. Zamanında yapılmayan başvurular kesinlikle işleme konulmayacaktır.
+ Sınav sonuçları listeler halinde odalarda ilan edilmekte olup, Stajyerlere kişisel bildirim yapılmamaktadır. Sınav sonuçlarına itiraz ilan tarihinden itibaren 15 gün ile sınırlı olup, itiraz dilekçesi, itiraz harcının yatırıldığını gösterir makbuzla birlikte odalar kanalıyla TESMER'e iletilecektir.
+ C Grubu Staj Bitirme Değerlendirme sınavlarında başarılı olan Stajyerlere TÜRMOB tarafından ruhsat başvurusu için neler yapılması gerektiğini gösteren bir bildirim yapılmaktadır. Bu bildirim olmadan ruhsat başvuruları kabul edilmemektedir.
+ Sınavlarla ilgili bildirimlerin zamanında sizlere ulaşması için adres değişikliklerinin bağlı bulunduğunuz oda ve TESMER'e bildirilmesi yararınıza olacaktır.
+ Staj Ara Dönem ve Bitirme Değerlendirmeleri staj süresince mesleki açıdan öğrenilen konularla yakından ilişkilidir. Staja Başlama Değerlendirmesi ile ilgili ekte verilen konular bu sınavlar için de sizlere yol gösterici niteliktedir.
+ Sınav dönemlerinde geçerli özürleri olanların bu özürlerini zamanında belgeleyerek Odalarına başvurmaları ve odalarında özürlerinin kabul edildiğine ilişkin yönetim kurulu kararı almaları gerekir. Ayrıca bu belgelerin staj dosyasında bulunmasına da dikkat edilmelidir. Aksi durumlarda özürler değerlendirmeye alınmayacaktır.
+ Sınavların organizasyonu TESMER tarafından gerçekleştirilmektedir. Sınav başvurusu yapan Stajyerler aynı dönemde sınava herhangi bir nedenle katılamamış olduklarında yatırmış oldukları sınav bedelleri kendilerine geri verilmesi veya gelecek dönemlerdeki sınav harcı yerine kabul edilmeyecek, yatırılan sınav bedelleri iptal edilecektir.
+ Etkin bir staj dönemi ve buna bağlı olarak sınavlarda başarılı olmanın en önemli faktörlerinden birisi gerek stajınız gerekse sonraki dönemlerde odanızla kuracağınız iyi bir diyalogla yakından ilişkilidir. Odanızı sık sık aramaktan, bilgi almaktan kesinlikle çekinmeyiniz.

II. SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞA-VİRLİK MESLEKİ YETERLİK SINAVLARI

Lisans ve Lisanüstü mezunu Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Stajyerlerinin iki yıllık staj sürelerinin sonunda girmeleri gereken bir yeterlik sınavıdır.

Bağımsız oluşturulmuş sınav komisyonu tarafından hazırlanan ve TÜRMOB tarafından gerçekleştirilen Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Mesleki Yeterlilik Sınavlarına staj koşullarını yerine getirmiş olan tüm Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Stajyerleri katılmak zorundadırlar. Meslek ünvanının elde edilmesi için bu sınavlarda başarılı olmak esastır.

DİKKAT

Staj Değerlendirme notu 60 Puanın altında olanlar sınava kabul edilmez ve stajları iptal edilir.

SINAVA BAŞVURU VE SINAVIN YAPILMASI

Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Mesleki Yeterlik sınavları yılda 3 kez, TÜRMOB'un belirlediği bölgelerde yapılmaktadır. Sınavların hangi tarihte ve nerelerde yapılacağı ve başvuru esasları her üç sınavdan en geç bir ay önce Resmi Gazete yolu ile ilgililere duyurulmaktadır. Tüm odalarda da sınavın ne zaman yapılacağı, başvuru koşulları ve nerede yapılacağı da ilan edilmektedir. Ayrıca bir takvim yılı içerisinde yapılacak olan sınavların yapılacağı tarihler, aylar itibari ile Tesmer tarafından tüm odalara duyurulmaktadır. Ayrıca Mesleki Yeterlilik Sınav tarihleri ve sonuçları TESMER'ın Internet adresinden de öğrenilebilir.

DİKKAT

Sınav tarihlerinin size bildirilmesini beklemeden bağlı olduğunuz odayı arayarak bilgi almayı unutmayınız. Sınav başvurularında ilan edilen son başvuru tarihi değişmeyeceğinden, sınav bedelinin zamanında yatırılmasına, sınav dosyasının belirtilen tarihe kadar odaya teslim edilmesine dikkat ediniz. Geç başvurular dikkate alınmayacaktır.

Sınav başvurularında her bir Stajyer kendilerinden istenen belgelerden oluşacak bir sınav dosyası hazırlayarak odasına müracaat etmek zorundadır. Sınav dosyası hazırlanırken, staj dosyasında bulunan aynı nitelikteki belgelerin tekrar sınav dosyasına konulmasına gerek yoktur. (Ancak, sabıkasızlık belgesi, ikametgah ilmuhaberi gibi geçerliliği belli zaman dilimiyle sınırlı olan belgelerin ilgili kurumlardan alınarak sınav dosyasına konulması gerekmektedir.)

DİKKAT

Stajyerlerin staj ve sınav esnasında oluşturdukları dosyalar TÜRMOB tarafından bastırılıp odalara gönderilmektedir. Bu dosyaların fotokopi yolu ile çoğaltılarak kullanılması durumda ilgili dosyaların işleme alınmayacağı unutulmamalıdır.

Sınava başvurular bağlı bulunulan odalara yapılacak olup, bu başvurular odalar aracılığı ile TÜRMOB'a iletilecektir.

Sınava ilk girişten sonra, başarısız olunan derslerle ilgili izleyen dönemlerde sınava girmek isteyen Stajyerler de sınav başvurularını odalardan alacakları form dilekçe ile yapacaklardır. Basılı belgelere Internet yoluylada ulaşılabilir. Yine bu dilekçe ve ekindeki sınav bedelinin zamanında yatırılıdğını gösterir banka dekontu ilan edilen son başvuru tarihi dikkate alınarak işleme konulacaktır. Odalar kanalı ile yapılmayan başvurular kesinlikle kabul edilmeyecektir.

DİKKAT

Sınav başvuruları kesinlikle odalar kanalı ile yapılmalıdır. Fax veya benzeri araçlarla yapılacak olan başvurular işleme konulmayacaktır.

Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Stajyerleri stajları bitiminde açılan ilk yeterlik sınavlarına katılmak zorundadırlar. Mücbir nedenler (Askerlik, deprem, sel, doğum, vb.) dışında, açılan ilk yeterlik sınavına katılmayan Stajyer ilk sınav hakkını kullanmış kabul edilir. Bu nedenle özürleri nedeniyle sınav başvurusunda bulunamayacak Stajyerlerin, bu özürlerini belgelemeleri ve yine bu özürleri Türmob Yönetim Kurulunca kabul edilmeyen Stajyere ek sınav hakkı tanınmayacaktır. Mücbir nedenlerden dolayı sınavlara katılamayan veya sınavlara ara veren Stajyerlerin sınav hakları mücbir neden ortadan kalkıncaya kadar saklı tutulur.

SINAV SONUÇLARININ İLANI VE BAŞARILI OLMA KOŞULLARI

Sınav sonuçları, sınavın bitiminden itibaren iki ay içerisinde odalarda ilan tahtasına asılmak yoluyla ilan edilir. Sınav sonuçlarına itirazlar, sonuçların odalarda ilan tarihinden itibaren 15 gün içerisinde bir dilekçe ve ekinde itiraz bedelinin yatırıldığını gösterir makbuzla birlikte odalar kanalı veya doğrudan ile Türmob'a yapılır. Basılı itiraz dilekçeleri Odalardan veya Internet aracılığı ile sağlanabilir. İtiraz sonuçları Stajyerlerin kendilerine bildirilir.

DİKKAT

Sınav sonuçlarınızı sınav tarihinden itibaren iki ay içerisinde odanızdan öğrenebilirsiniz. Sınav sonuçlarına itiraz, sınav sonuçlarının ilan tarihinden itibaren 15 gün olup, fax ve benzeri yollarla itirazlar değerlendirmeye alınmaz.

Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Mesleki Yeterlilik sınavlarında başarılı olabilmek için her bir sınav konusundan 100 üzerinden en az 50 puan almak koşuluyla, tüm sınav konularından alınan notların ortalamasının 60 puan olması gerekir. Yanında veya gözetim ve/veya denetiminde staj yapılan meslek mensubu tarafından verilen staj değerlendirme notu not ortalamasının hesaplanmasında ayrı bir ders gibi ortalamaya dahil edilir.

Stajyerlerin ilk sınavda başarısız olmaları halinde sınav sonuçlarının odalarda ilan edildiği tarihten itibaren en çok iki yıl içerisinde başarısız oldukları her dersten dört sınav hakkı vardır.

Sınav konularının tümünden başarılı olunduğu halde ortalamanın 60 puanın altında olması durumunda Stajyerler geçmiş oldukları derslerden istedikleri konularda not yükseltmek için tekrar sınava katılabilirler. Ancak not yükseltmek için sınavına girilecek olan derslerle ilgili Stajyerlerin sınav haklarının bulunması gerekmektedir. Not yükseltmek amacıyla girilen sınavda son alınan not geçerlidir.

DİKKAT

Sınavlarda; ilk giriş tarihinden itibaren izleyen iki yıl içerisinde her yıl üç kez olarak açılacak olan sınavlarda başarılı olmak esastır. Hiçbir nedenle (not yükseltmek vb.) süre uzatılması veya sınav giriş sayısı bakımından uzatılma veya ek sınav hakkı verilmez.

Bütün sınav haklarını kullandığı halde Mali Müşavirlik Mesleki Yeterlilik Sınavlarında başarılı olamayan Stajyerler isterlerse C Grubu Staj Bitirme Değerlendirmelerine katılabilir. Bu sınavda da başarısız olunması halinde sınav sonuçlarının odalarda ilan tarihinden sonra en çok 1 yıl içerisinde üç Staj Bitirme Değerlemesine katılabilirler. Bu değerlendirmelerde de başarısız olunması halinde bir daha sınavlara alınmaz ve staj iptal edilir.

SINAV HAKLARININ DURDURULMASI

Sınav haklarını kullanırken işyerinin görevlendirmesi veya eğitim amaçlı yurt dışına giden adaylardan;

İşyeri görevlendirmesi için gidenlerden, işyeri yazısı, pasaport, yurtdışında bulunan şubeden alınacak yazı,

Eğitim amaçlı gidenlerden, kabul belgesi (yurtdışındaki ilgili kurumdan), pasaport fotokopisi, sertifika veya diploma sunulmak koşulu ile bu süreleri mücbir sebep olarak değerlendirilir. Sınav hakları ilgili odaya ve/veya TESMER' e bilgi vermek koşulu ile Yönetim Kurulu Kararı ile dondurulur.

Ancak bu süreler bir yıldan fazla olamaz. Aday yurtdışından döndükten hemen sonra sınavlara kaldığı yerden devam edecektir.

İlk sınav hakkını kullandıktan sonra, sınavlara yeniden katılmak için başvurup rapor göndermek suretiyle sınavlara katılmayan adayların sınav hakları saklı kalır, yatırmış oldukları sınav bedeli iptal edilir. Ancak adayın sınav süresi işlemeye devam eder. Rapordan dolayı ek sınav hakkı verilmez.

SINAV KONULARI

Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Mesleki Yeter-lik Sınav konuları ilgili yönetmelik hükümleri uyarınca 7 ayrı dersten oluşmaktadır.

Sınav konularını oluşturan dersler aşağıdaki gibidir;
1. Finansal Muhasebe
2. Finansal Tablolar ve Analizi
3. Maliyet Muhasebesi
4. Muhasebe Denetimi
5. Vergi Mevzuatı ve Uygulaması
6. Hukuk (Ticaret Hukuku, Borçlar Hukuku, İş Hukuku, SSK ve Bağ-Kur Mevzuatı, İdari Yargılama Mevzuatı)
7. Muhasebecilik ve Mali Müşavirlik Meslek Hukuku

UNUTMAYINIZ

Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Mesleki Yeterlik sınav konuları lisans eğitiminiz yanında, staj süresince ilgilendiğiniz konulardan da oluşmaktadır. Yine mesleğinizin ilerleyen aşamalarında da sık sık karşılaşacağınız olayların temelini oluşturan bu konulara yalnızca sınavda başarılı olmak için çalışmış olmak yetmeyecektir. Başarılı bir staj, sınav ve meslek yaşamının temelini oluşturması bakımından, stajın ilk gününden itibaren Stajyerlerin kendilerini bu hedef doğrultusunda yetiştirmeleri gerekir. Meslek odalarında bu konularla ilgili hazırlık kursları, seminerler, konferanslar gibi etkinlikler verildiği gibi, Türmob ve Tesmer'in de bu konularla ilgili yayınladığı kaynaklara yine odalarınız aracılığı ile ulaşabilirsiniz.

1- SERBEST MUHASEBECİLİK STAJA BAŞLAMA DEĞERLENDİRMESİ KONULARI
(Ticaret ve Maliye Liseleri Mezunları)

1-3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Yasası

2- 23 Ağustos 1997 tarih ve 23089 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan "Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Serbest Muhasebecilik Staj Yönetmeliği"

3- 4 Ekim 1997 tarih ve 23130 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Yeminli Mali Müşavirlik ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Sınav Yönetmeliği"

4- 03.01.1990 tarih ve 20391 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Serbest Muhasebeci, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavirlerin Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik,

5- 22 Haziran 1990 tarih ve 20556 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu Disiplin Yönetmeliği"

6-Muhasebe
a) Muhasebenin Temel Kavramları
b) Genel Kabul Görmüş Muhasebe İlkeleri
c) Muhasebe Belgeleri ve Defterleri
d) İşletme Defteri Esası
e) Bilanço Esası
-Tekdüzen Hesap Planı
-Hesapların İşleyişi
-Mizanlar
-Mali Tablolar (Bilanço-Gelir Tablosu)
-Temel Maliyet Kavramları ve Sistemleri
f) Beyannamelerin Düzenlenmesi
-KDV Beyannamesi
-Muhtasar Beyanname
g- Ücret Bordroları

7-Sosyal Güvenlik Hukuku ve Mevzuatı
-İşe Başlama Bildirgeleri
-İşe Giriş Bildirgeleri
-Aylık Sigorta Prim Bildirgeleri
-Dört aylık sigorta primleri bordrosu
-İşi Bırakma
-Fazla Çalışma ve İzin Ücretleri
-Kıdem Tazminatı
-Bağ-Kur Yasası

8-Vergi Hukuku ve Mevzuatı
-Vergi Hukukunun Genel Esasları
-Gelir Vergisi Kanunu
-Kurumlar Vergisi Kanunu
-Vergi Usul Kanunu
-İşe Başlama
-Pişmanlık
-Vergi Hesaplarının Düzeltilmesi
-Vergi Beyanı ve Tahakkuku
-İtiraz
-Uzlaşma

2- SERBEST MUHASEBECİLİK STAJA BAŞLAMA DEĞERLENDİRMESİ KONULARI
(2 Yıllık Ön Lisans Mezunları)

1-3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Yasası

2- 23 Ağustos 1997 tarih ve 23089 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Serbest Muhasebecilik Staj Yönetmeliği"

3-4 Ekim 1997 tarih ve 23130 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Yeminli Mali Müşavirlik ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Sınav Yönetmeliği"

4.1.1990 tarih ve 20391 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Serbest Muhasebeci, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavirlerin Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik,

5-22 Haziran 1990 tarih ve 20556 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu Disiplin Yönetmeliği"

6-Muhasebe
b)Genel Kabul Görmüş Muhasebe İlkeleri
c) Muhasebe Kayıt Araçları
-Muhasebe Belgeleri
-Muhasebe Defterleri
-Muhasebe Defter Sistemleri
d) İşletme Defteri Esası
e) Bilanço Esası
-Tekdüzen Hesap Planı
-Hesapların İşleyişi
-Mizanlar
e) Mali Tablolar (Bilanço-Gelir Tablosu)
-Diğer Mali Tablolar
-Satışların Maliyeti Tablosu
-Fon Akım Tablosu
-Nakit Akım Tablosu
f) Beyannamelerin Düzenlenmesi
-KDV Beyannamesi
-Muhtasar Beyanname
-Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi
-Kurumlar Vergisi Beyannamesi
g) Ücret Bordroları
h) Maliyet Muhasebesi
-Temel Kavramlar
-Maliyet Türleri
-Maliyet Sistemleri
-Maliyetlerin Muhasebeleştirilmesi
I) Şirket Muhasebesi
-Şirketler Türleri
-Şirketlerin Kuruluşu, Sermaye Artırımı, Sermaye Azaltımı, Devir, Birleşme, Tasfiye, Kar Dağıtımı

7-Sosyal Güvenlik Hukuku ve Mevzuatı
-İşe Giriş Bildirgeleri
-İşi Bırakma
-Kıdem Tazminatı
-Bağ-Kur Yasası

-Gelir Vergisi Kanunu
-Kurumlar Vergisi Kanunu
-Vergi Usul Kanunu
-İşe Başlama
-Pişmanlık
-İtiraz
-Uzlaşma

3. SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK STAJA BAŞLAMA DEĞERLENDİRMESİ KONULARI
( 4 Yıllık Yüksek Okul ve Fakülte Mezunları)

1- 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Yasası

2- 23 Ağustos 1997 tarih ve 23089 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Serbest Muhasebecilik Staj Yönetmeliği"

3- 4 Ekim 1997 tarih ve 23130 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Yeminli Mali Müşavirlik ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Sınav Yönetmeliği"

4-3.1.1990 tarih ve 20391 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Serbest Muhasebeci, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavirlerin Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik,

5- 22 Haziran 1990 tarih ve 20556 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu Disiplin Yönetmeliği"

6-Muhasebe
b) Genel Kabul Görmüş Muhasebe İlkeleri
c) Muhasebe Standartları (Uluslararası ve Türkiye)
d) Muhasebe Kayıt Araçları
-Muhasebe Belgeleri
-Muhasebe Defterleri
-Muhasebe Defter Sistemleri
e) İşletme Defteri Esası
f) Bilanço Esası
-Tekdüzen Hesap Planı
-Hesapların İşleyişi
-Mizanlar
-Mali Tablolar (Bilanço-Gelir Tablosu)
-Diğer Mali Tablolar
Satışların Maliyeti Tablosu
Fon Akım Tablosu
Nakit Akım Tablosu
g) Beyannamelerin Düzenlenmesi
-KDV Beyannamesi
-Muhtasar Beyanname
-Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi
-Kurumlar Vergisi Beyannamesi
h) Ücret Bordroları
ı) Maliyet Muhasebesi
-Temel Kavramlar
-Maliyet Türleri
-Maliyet Sistemleri
-Maliyetlerin Muhasebeleştirilmesi
i) Şirketler Muhasebesi
-Şirket Türleri
-Şirket Kuruluşu, Sermaye Artırımı, Sermaye Azaltımı, Devir, Birleşme, Tasfiye, Kar Dağıtımı

7- Sosyal Güvenlik Hukuku ve Mevzuatı
-İşe Giriş Bildirgeleri
-İşi Bırakma
-Kıdem Tazminatı
-Bağ-Kur Yasası

-Gelir Vergisi Kanunu
-Kurumlar Vergisi Kanunu
-Vergi Usul Kanunu
-İşe Başlama
-Pişmanlık
-İtiraz
-Uzlaşma

9-Denetim
-Denetim Standartları
-Denetim Planlanması
-Denetim Çalışma Kanıtları
-İç kontrol Sistemi
-Denetim Kanıtları ve Kanıt Toplama Teknik-leri
-Denetim Teknikleri
-Denetim Raporları

10-İşletmelerde Mali Analiz
-Mali Analizin Ön Koşulları
-Mali Analiz Teknikleri
-Karlılık Analizi
-Kredi Analizi
-Yatırım Analizi

11-Proje Değerlendirme
-Proje Değerlendirme Yöntemleri
-Ekonomik Rapor
-Teknik Rapor
-Mali Rapor
-Proforma Mali Tablolar

12-Şirket Kuruluşu, Tasfiye,Sermaye Artırımı, Yeniden Değerleme, Teşvik Uygulamaları, İhracat ve İthalat İşlemleri, Büro Yönetimi ve Organizasyonu, Halkla İlişkiler Resmi Dairelerde Yapılan İşlemler

TÜRKİYE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER ODALARI BİRLİĞİ
SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE SERBEST MUHASEBECİLİK STAJ YÖNETMELİĞİ
(23.08.1997 Tarih ve 23089 Sayılı R.G.)
BİRİNCİ BÖLÜM
Genel Hükümler

Amaç

Madde 1- Bu Yönetmelik; Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Serbest Muhasebecilerin, aday meslek mensubu olarak yetiştirilmeleri ve mesleğe hazırlanmaları için staj programlarını, staj sürelerini, stajlarda uygulanacak değerlendirme yöntemlerini ve ilgili diğer hususları belirtmek amacıyla düzenlenmiştir.

Kapsam

Madde 2- Bu Yönetmelik hükümleri; Serbest Muha-sebeci Mali Müşavirlerin ve Serbest Muhasebecilerin tabi olacakları stajın başlaması, uygulaması, sonuçlan-ması, denetlenmesi ve 3568 sayılı Kanunun 6'ncı mad-desine ilişkin uygulamala-rın düzenlenmesine yönelik diğer hususları kapsar.

Hukuki Dayanak

Madde 3- Bu Yönetmelik, 3568 sayılı Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu'nun 50/b maddesi gereğince düzenlenmiştir.

Tanımlar

Madde 4- Bu Yönetmelikte geçen,

Kanun : 3568 sayılı Serbest Muhasebecilik,Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu'nu

Birlik : Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler veYeminli Mali Müşavirler Odalar Birliğini,

Odalar : Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odalarını,

Temel Eğitim ve Staj Merkezi (TESMER) : Eğitim ve staj programlarının hazırlanması ve denetlenmesi ile görevli BİRLİK bünyesinde oluşturulan merkezi,

Yeminli Mali Müşavir : Kanunun 2/B maddesi ile 12. maddesinde belirtilen işleri yapan ve 4 üncü maddesindeki genel şartlar ile 9 uncu maddesindeki özel şartları taşıyan meslek mensuplarını,

Serbest Muhasebeci Mali Müşavir : Kanunun 2/A maddesinde belirtilen işleri yapan ve 4 üncü maddesindeki genel şartlar ile 5/A maddesindeki özel şartları taşıyan meslek mensuplarını,

Serbest Muhasebeci : Kanunun 2/A-a maddelerinde belirtilen işleri yapan ve 4'üncü maddesindeki genel şartlar ile 5/B maddesindeki özel şartları taşıyan meslek mensuplarını,

Meslek Mensubu :Yeminli Mali Müşavir, Serbest Muhasebeci Mali Mü-şavir ile Serbest Muhasebecileri,

Aday Meslek Mensubu : Kanunun öngördüğü şartları taşıyan ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik veya Serbest Muhasebecilik mesleğini ifa için mesleğe hazırlayıcı temel bilgileri edinmek üzere bir meslek mensubu yanında veya denetim ve gözetiminde mesleki çalışmalar yapan kimseyi,

Staja Başlama Değerlendirmesi : Odalarca kurulan Komisyonlarca yapılan değerlendirmeleri,

Staj Ara Dönem Değerlendirmeleri : TESMER tarafından yapılan ve bu Yönetmeliğin 26. maddesinde belirtilen A ve B gru-bu staj ara değerlendirmeleri,

Staj Bitirme Değerlendirmesi : TESMER tarafından yapılan C Grubu staj bitirme değerlendirmelerini, ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM
Staja İlişkin Esaslar

İlkeler

Madde 5- Aday meslek mensuplarının stajıyla ilgili ilkeler aşağıda belirtilmiştir :

a) Stajın amacı, mesleki disiplin, bilgi, deneyim ve yeterliliğe sahip meslek mensubu yetiştirmektir.

b) Aday meslek mensuplarının kendilerini yetiştirmelerine imkan sağlayacak ve yanında veya gözetim ve denetiminde staj yapılan meslek mensubunun mesleki faaliyetlerini aksatmayacak bir staj uygulaması esastır.

c) Aday meslek mensuplarının kendilerini yetiştirmelerine imkan sağlayacak ve yanında veya gözetim ve denetiminde staj yapılan meslek mensubunun mesleki faaliyetlerini aksatmayacak bir staj uygulaması esastır.

d) Stajın tamamlanan bilmesi için aday meslek mensubunun ara dönem ve staj bitirme değerlendirmeleri ile yanında staj yapılan meslek mensubunun tezkiyesinin olumlu olması gerekir.

e) Stajlar; Serbest Muhasebeci Mali müşavirler ve Serbest Muhasebeciler için ayrı düzenlenir ve yürütülür.

f) Staj TESMER tarafından hazırlanan program çerçevesinde fiilen tamamlanır.

Stajın Hedefleri

Madde 6- Stajın hedefleri :

a) Mesleğin gerektirdiği ahlaki nitelikler ve meslek bilincini yerleştirmek,

Aday Meslek Mensubu Olma Şartları

Madde 7- Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Serbest Muhasebecilik Stajı'na başlamak için Kanunun 4'ncü maddesindeki genel şartlar ile 5/A-a ve 5/B maddesindeki öğrenim şartlarına haiz, staja başlama değerlendirmesinden en az 60 puan almış olmak ve Birlik tarafından belirlenen staj giderlerini yatırmış olmak gerekir.

Staj Süresi

Madde 8- Serbest Muhasebeci Mali Müşavir adayları için staj süresi 2 yıldır. Serbest Muhasebeci adayları için staj süresi ise ön lisans seviyesinde mezun olanlar için 4 yıl,Ticaret Liseleri ile Maliye Meslek Liseleri mezunları için 6 yıldır.

Mücbir sebepler, stajın fiilen yapılmasına engel olacak derecede ağır kaza, ağır hastalık ve tutukluluk hali ile yangın, yer sarsıntısı, su basması gibi afetler ve kişinin iradesi dışında meydana gelen gaygubetler (askerlik v.b.) gibi hallerdir. Staj mücbir sebepler dışında kesintisiz olarak yapılır. Ancak, mücbir sebeplerden dolayı eksik kalan staj süresi Oda Yönetim Kurulu Kararı ile tamamlatılır.

Stajdan Sayılan Süreler

Madde 9- Kanunun 6. maddesinde belirtilen süreler staj süresinden sayılır ve süre bu kadar kısalır.

Buna göre;

a) Kanunları uyarınca vergi inceleme yetkisine sahip olanların bu yetkiyi aldıktan sonra kamu hizmetlerinde geçen süreleri staj süresinden sayılır.

Bu kapsamda Maliye Müfettişlerinin, Hesap Uzmanlarının, Gelirler Kontrolörlerinin, Bankalar Yeminli Murakıplarının ve bunların yardımcılarının veya stajyerlerinin, İI Defterdarlarının, Vergi Dairesi Müdürlerinin, Vergi Denetmenlerinin, Bağım-sız Vergi Dairesi bulunmayan ilçelerde Mal Müdürlerinin, kamu hizmetlerinde geçen süreleri kurumlarınca düzenlenen hizmet cetveli ile belgelendirilmek kaydıyla dikkate alınır.

b) Kamu kuruluşlarının veya bilanço esasında defter tutan kuruluşların muhasebe birimlerinde birinci derece imza yetkisini haiz, muhasebenin fiilen sevk ve idare edilmesinden veya mali denetiminden sorumlu bulunanların bu hizmetlerinde geçen süreleri staj süresinden sayılır.

Kamu kuruluşlarının muhasebe birimlerinde birinci derece imza yetkisini haiz, muhasebenin sevk ve idare edilmesinden veya mali denetiminden sorumlu bulunanlar bu hizmet sürelerini kurumlarından alacakları hizmet cetveli, imza sirküleri ve yazı ile belgelendirirler.

Bilanço esasında defter tutan özel kuruluşların muhasebe birimlerinde birinci derece imza yetkisini haiz, muhasebenin fiilen sevk ve idare edilmesinden veya mali denetiminden sorumlu bulunanlar ise çalıştıkları müessesede bu şartlarla sorumlu olarak yeterli süreyi kapsayacak şekilde çalıştıklarını, Ticaret Sicili Gazetesi, imza sirküleri, SSK, işe giriş bildirgesi ve 4 aylık dönem bordrosu ile mali denetimden sorumlu olunduğuna ilişkin belge ile belgelendirirler. Birlik'çe gerekli görülen hallerde başkaca belgelerde istenebilir.

c) Hukuk, İktisat, Maliye, İşletme, Muhasebe, Bankacılık, Kamu Yönetimi ve Siyasal Bilgiler dallarında eğitim veren fakülte ve yüksekokulların bu alanlarında öğretim üyesi veya görevlisi olarak çalışanların çalışma süreleri staj sürelerinden sayılır. Bu hizmetler ilgili kurumlardan alınacak belgelerle tevsik edilir.

d) Resmi tatil ve izinlerle, Birlik ve TESMER 'ce yapılan eğitim veya değerlendirmelerde geçen süreler stajdan sayılır. Ayrıca, bilgisayar, yabancı dil kursları ile lisansüstü ve doktora eğitiminde geçen süreler aşağıdaki şartlarla stajdan sayılır.

1- Birlik tarafından uygun görülen programlara göre 6 ayı aşmamak üzere yabancı dil veya 3 ayı aşmamak üzere bilgisayar eğitiminde geçen süreler (Her iki programın stajdan sayılan süreleri toplamı 6 ayı geçemez.),

2- Lisansüstü diploma ve tezinin ibraz edilmesi şartıyla İktisat, Maliye, İşletme, Muhasebe, Finansman, Denetim ve Vergi ile ilgili alanlarda lisansüstü eğitim görenlerin bu eğitimde geçen sürelerinin 1 yılı (bu bentteki haktan yararlananlar 1. bentteki haktan yararlanamazlar.),

3- Doktora diploması ve tezinin ibraz edilmesi şartı ile İktisat, Muhasebe, Denetim, Finansman, Maliye, Vergi ve İşletmecilik ile ilgili alanlarda doktora yapanların (18) ayı. (Bu bentteki haktan yararlananlar yukarıdaki 1 ve 2. bentteki haklardan yararlanamazlar.)

Staj Programı

Madde 10- Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Serbest Muhasebeci adaylarının staj konuları, çalışma programları ve staja ilişkin "Zorunlu Eğitim Programları" TESMER tarafından standart olarak hazırlanır.

TESMER Şubeleri ve Odalar staj konuları, çalışma programları ve Zorunlu Eğitim Programlarını mensuplarına duyurur ve uygulanmasını denetler.

Zorunlu Eğitim Programları; teorik ve uygulamalı olarak her staj yılı hazırlanır ve uygulanır.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Stajla İlgili İşlemler

Başvurma

Madde 11- Aday Meslek Mensupları; staj yapacakları ilin ya da bölgenin ilgili Meslek Odasına başvuruda bulunurlar. Başvuru dilekçesine aşağıdaki bilgi ve belgelerin eklenmesi gereklidir.

a) Kanunun aradığı şartlara uygunluğu gösterir Birlik tarafından belirlenen belgeler,

b) Adayın Kanunun 4'üncü maddesinde belirtilen suçları işlemediğine dair savcılıktan alınacak adli sicil beIgesi,

c) Yanında staj yapacağı meslek mensubunun muvafakat yazısı veya meslek mensubunun ilgili Odaca belirlenmesine ilişkin yazılı talebi,

d) Aday hakkında bilgi alınabilecek iki kişinin adresi (Bu kişiler adayın 1. ve 2. derecede yakın hısmı olamaz).

e) Staj giderlerinin ödendiğini gösteren belge.

Her başvuru için ilgili Odaca bir dosya açılır ve aday meslek mensubunun tüm staj süresince yapılacak işlemlerine ait belge ve yazışmaları bu dosyada saklanır. Bu dosyalar, mesleğin ifası sırasında, her türlü işlem ve yazışmanın saklanması için kullanılmaya devam edilir.

İlgili Oda staja başlayanlar için, aday meslek mensubu kütüğü tutar. Aday meslek mensubu kütüğü; Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Serbest Muhasebeciler için ayrı ayrı düzenlenir. Meslek mensubu olanların bu kayıtları kapatılır ve meslek kütüğüne kaydı yapılır.

Staj başvuruları; Nisan, Ağustos ve Aralık aylarında yapılır.

Aday Meslek Mensuplarının İlanı

Madde 12- Staja başlama değerlendirmelerine katılacaklar, başvuru tarihlerinden itibaren iki ay içinde, staja başlama hakkını elde edenler ise staja başlama değerlendirmelerinden itibaren 1 ay içinde ilan edilir.

İtiraz

Madde 13- Aday Meslek Mensubu; aleyhine verilmiş Oda kararının tebliğ tarihinden itibaren onbeş gün içinde Birliğe itiraz edebilir.

İtiraz üzerine otuzgün içinde Birliğin vereceği karar kesindir.

Başvuruların İncelenmesi

Madde 14- İlgili Oda Yönetim Kurulu adayın gerekli nitelikleri taşıyıp taşımadığını ve meslekle bağdaşmayan işlerle uğraşıp uğraşmadığını araştırarak bir rapor düzenlemek üzere Yönetim Kurulu üyeIerinden birini görevlendirir.

Ancak, aday başvuru sayısı bir yılda bini aşan Oda'larda bu araştırma meslek mensuplarından oluşan 5 kişilik bir inceleme komisyonu tarafından yapılır. Bu komisyon üyelerine çalışmaları karşılığı, ödenecek ücret Yönetim Kurulunca be-lirlenir. İlgili Oda Yönetim Kurulu başvuruları iki ay içinde inceler ve varsa eksik-likleri tamamlatır.

Yanında Staj Yapılacak Meslek Mensupları

Madde 15-

1-Serbest Muhasebeci adayları stajlarını Yeminli Mali Müşavir, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir veya Serbest Muhasebecilerin yanında ve/veya onların denetim ve gözetiminde yapabilirler.

2 - Serbest Muhasebeci Mali Müşavir adayları ise stajlarını Yeminli Mali Müşavir veya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerin yanında ve/veya onların denetim ve gözetiminde yapabilirler.

Stajın Yapılması ve Yöntemi

Madde 16- Staja her yılın Mayıs, Eylül ve Ocak aylarında başlanır. Staj kesintisiz yapılır. Yapılan denetlemelerde 1 yılda 3 defa mücbir sebep olmaksızın staj mahallinde bulunmayanların stajı iptal edilir.

Staj sırasında mesleğin icrasına ait tüm konuların staj mahallinde, aday meslek mensubuna gösterilmesi ve öğretilmesi esastır.

Staja Devam Zorunluluğu

Madde 17- Staja devam zorunludur. Staj süresi hiçbir şekilde kısaltılamaz. Aday meslek mensubu yanında veya gözetim ve denetiminde staj yaptığı meslek mensubunun gösterdiği işleri zamanında yapmaya mecburdur.

Staj programına uyulmadığı ya da yanında veya gözetim ve denetiminde staj yapılan meslek mensubunun uygun olmayan davranışlarda bulunduğu kanaatine varan aday meslek mensubu kendiliğinde stajı kesemez. Aday bu durumu, bir dilekçe ile Oda Yönetim Kuruluna bildirerek tedbir alınmasını isteyebilir.

Yanında veya gözetim ve denetiminde staj yapılan meslek mensubunun ölümü, işi terki, disiplin ya da ceza uygulaması dolayısıyla meslekten ayrılması durumunda; kalan staj süresinin yanında geçirileceği meslek mensubunu ilgili Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası belirler.

Temel Eğitim ve Staj Merkezi

Madde 18- Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği staj programlarının hazırlanması, uygulanması ve denetlenmesi ile görevli bir " Temel Eğitim ve Staj Merkezi" kurar. Bu merkez; staj programlarının her yıl yenilenmesine, stajların düzenli ve disiplinli yapılmasına ve stajların denetlenmesine yönelik tedbirleri hazırlar ve odalara bildirir.

Odalar, bu merkezin taleplerine uygun staj uygulamalarının yapılmasını sağlamakla yükümlüdürler.

Temel Eğitim ve Staj Merkezi aday meslek mensuplarının mesleki yayınlardan yararlanabilmesi için gerekli tedbirleri alır.

Temel Eğitim ve Staj Merkezi; Birlik Yönetim Kurulunca meslek mensupları arasından seçilen beş üye tarafından yönetilir. ÜyeIerin ücret veya huzur hakları Birlik Yönetim Kurulu tarafından belirlenir.

TESMER Yönetim Kurulunca gerekli görülen illerde Temel Eğitim ve Staj Merkezi Şubeleri açılır. Temel Eğitim ve Staj Merkezi Şubelerinin çalışma usul ve esaslarına ilişkin Yönerge TESMER Yönetim Kurulunca yürürlüğe konulur. TESMER, stajyerlerle ilgili staj kütüğünü oluşturur.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Aday Meslek Mensupları ile İlgili İşlemler

Staja Başlama

Madde 19- Staja başlama değerlendirmesini başaran aday meslek mensubunun, hangi meslek mensubunun yanında veya gözetim ve denetiminde staja başlayacağı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası'nca ilan edilir ve yanında staj yapılan meslek mensubuna bildirilir.

Aday meslek mensubu, ilgili staj döneminin ilk on günü içinde stajına başlamak zorundadır. Yanında staja başlanan meslek mensubu; durumu bir yazıyla ilgili Odaya bildirir ve bu yazı aday meslek mensubunun dosyasında saklanır.

Aday meslek mensubunun herhangi bir nedenle başka bir Oda faaliyet alanına nakli halinde, kalan süre için staja başlama ile ilgili hükümler uygulanır.

İzin Durumu

Madde 20- Aday Meslek Mensubu'na 1475 sayılı İş Kanunu'na göre izin kullandırılır. Staj değerlendirmeleri ve Odalar arasında nakil için ayrıca yedişer gün izin verilir.

Disiplin

Madde 21- Kanunun ve ilgili yönetmeliğin meslek mensupları hakkında düzenlenmiş olduğu disiplin esasları aday meslek mensuplarına da uygulanır.

Özlük Hakları

Madde 22- Aday meslek mensupları staja illerindeki TESMER Şubeleri bünyesinde başlarlar.

Aday meslek mensubuna staj süresince bu Yönetmeliğin 15'inci maddesinde belirtilen meslek mensubu tarafından ücret ödenir.

Aday meslek mensubu ile TESMER arasında yapılacak sözleşme gereği aday meslek mensubunun sigorta primleri TESMER tarafından ödenir. Meslek mensubu söz konusu sigorta primlerini ilgili ayın 10'una kadar TESMER'e ödemek zorundadır.

Meslek mensubunca primi ödenmeyen aday meslek mensubunun staj yeri değiştirilir. Bu maddeye ilişkin uygulama TESMER Merkez Yönetim Kurulunca onaylanacak Stajyer Sözleşmesi ile düzenlenir.

Aday meslek mensuplarının TESMER tarafından düzenlenen eğitim programlarına katılmaları durumunda, giderleri kendileri tarafından karşılanır.

Bağdaşmayan İşler

Madde 23- Kanunda belirtilen meslek ve meslek onuru ile bağdaşmayacak işler; aday meslek mensupları için de geçerlidir. Ayrıca; aday meslek mensupları, yanında staj yaptıkları kişilerin dışındaki meslek mensupları nam ve hesabına çalışamazlar; kendi nam ve hesaplarına da, meslek mensuplarının yapabilecekleri işleri yapamazlar.

Staj Sırasında İlişik Kesme Madde 24- Aşağıdaki hallerde; aday meslek mensuplarının stajı tamamlamalarına izin verilmez ve Oda Yö-netim Kurulu kararı ile meslekle ilişikleri kesilir.

a) Bu yönetmeliğin 7. maddesindeki şartlar

Feride Nihal Tunçsiper
07-24-2007 01:04 PM
Bu kullanıcının gönderdiği tüm mesajları bul Bu mesajı bir cevapta alıntı yap
ADMİN SAĞ KOL
Karma Puanı: 40
Diğer Eklentiler
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Add blinklist
Add Mongolia Add Netscape Reddit! Stumble
RE: STAJYER EL KİTABI
-Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Stajı ise Yeminli Mali Müşavir veya Serbest Muhasebeci Mali Müşavir yanında ve/veya onların gözetim ve denetiminde yapılabilir.

BAKIN BU ÇOK ÖNEMLİDİR .. SADECE SM YADA SMMM NİN YANINDA STAJER OLARAK GÖZÜKMEK ŞART DEĞİL
BİR LTD ŞTİ BÜNYESİNDE SMMM Sİ VEYA YMM Sİ OLMAK KAYDIYLA ONLARI KONTROLÜ İLEDE STAJERLİK YAPABİLİR

[Resim: iloveaccountinght4.gif]
07-27-2007 12:05 PM
Kullanıcının websitesini ziyaret et Bu kullanıcının gönderdiği tüm mesajları bul Bu mesajı bir cevapta alıntı yap
Mesaj Önizleme