RE: Stok Kontrolu ve stok kontrol yöntemleri nedir
E) Ekonomik Sipariş Dönemlerinin tespiti (P)
Ekonomik sipariş devrelerini belirlemek sipariş miktarını tespit etmek kadar stok yönetimi için önemli bir konudur. Sipariş edilen mal miktarını, tüketim sürelerini ve bu sürelerin uzun veya kısalığını hesaplamak esasen stok kontrol sisteminde zorunlu olmaktadır. Tedarik edilen mal miktarının işletmede ne kadar zaman içerisinde tüketileceğini P ile gösterirsek birim zaman ay kabul edildiğinde P değeri :
P=12/X olacaktır. Önceki formüllerde yerine koyulduğunda P şu şekilde gösterilebilir:
Ekonomik sipariş hacminde aldığımız örnek değerler aşağıdadır:
A=20 TL
T=%25
U=40 TL
D=100 ünite
Bu değerleri elde edilen formüle uygularsak
Verilen donelere göre ekonomik sipariş dönemi 2,4 aydır.
İkinci siparişe hangi stok seviyesinde geçileceğini tespit edelim. Formülümüz ZP/2 olduğuna göre ikinci siparişe geçiş noktası :
Özellikle A grübu stoklarının yenilenmesinde bu süreyi iyi hesaplamak gerekir. Ayrıca en uygun süre, devre stoklarının tükenmesi halinde diğer bir deyimle emniyet stokları seviyesine gelindiğinde yeni siparişin teslim alınmasıdır.
F) TEDARİK MODELİ ÖRNEĞİ
Bir mamülün yıllık talebi 18.000 br. ‘dir. Birim başına elde bulundurma maliyeti 1,20 pb./yıl ve sipariş başına maliyet 400 pb. ‘dir. (Elde bulundurmaya müsade edilmeksizin yenileme hızı anidir.)
a) Optimum satış miktarını,
b) 1 br.’in maliyeti 1 pb. olursa yıllık toplam maliyeti,
c) Siparişler arası süreyi,
d) Yıllık sipariş sayısını bulunuz.
KAYNAKÇA
AKGÜÇ, Öztin, Finansal Yönetim, Muhasebe Enstitüsü yayın no: 65, Yenilenmiş 7. Baskı, Avcıol Basım, İstanbul, 1998.
ALPUGAN, Oktay; DEMİR, Hulisi; OKTAV, Mete ve ÜNER, Nurel; İşletme Ekonomisi ve Yönetimi; Betaş; İstanbul, 1997.
GÖNENLİ, Atilla, İşletmelerde Finansal Yönetim, Finans Enstitüsü Yayınları: 3, İstanbul, 1979.
KARAYALÇIN, İlhami, Fabrika Organizasyonu, Çağlayan Kitapevi, İstanbul, 1984.
TEVFİK, Tatar, İşletmelerde Üretim Yönetimi ve Teknikleri, 1982.
MONDEN, Yasuhiro, Applying Just in Time: The American/Japanese Experience, Industrial Engineering and Management Press, Georgia, 1986.
KRAJEWSKI, Lee J. and RITZMAN, Larry, Operations Management Strategy and Analysis, 3. Edition, Addison – Wesley Publishing Company, New York, 1993.
SCHONBERGER, Richard J. and KNOD Jr., Edward M., Operation Management : Improving Customer Service, Fourth Edition, Richard D. Irwin Inc., 1991.
SCHROEDER, Roger G., Operation Management : Decision Making in the Operations Function, Third Edition, Mc Graw-Hill Inc., New York, 1989.
VOSS, C. A., Just in Time Manufacture, IFS Publications Ltd., London, 1987.
DOFT, Richard L., Management, 2. Edition, Dryden Press, Chicago, 1991.
STEVENSON, William J., Production / Operations Management, 4. Edition, Irwin Inc., Boston, 1993.
IVANCEVICH, John M. ve arkadaşları, Management Quality and Competitiveness, Irwin Inc., Boston, 1994.
SCHERMERHORN Jr., John R., Management, 5. Edition, John Wiley & Sons, Inc., New York, 1996.
TELLIER, Richard, Operations Management: Fundamental, Concepts and Methods, Harper and Row, New York, 1978
Feride Nihal Tunçsiper
|