Hızlı Giriş

Mesaj Önizleme 

Konuyu Değerlendir
  • 0 Oy - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Yeni bağkurlu
Yazar Mesaj
Registered
Karma Puanı: 0
Diğer Eklentiler
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Add blinklist
Add Mongolia Add Netscape Reddit! Stumble
Yeni bağkurlu
Üç aylık bağ-kur luyum, işimi yeni kurdum ve işler eklediğim gibi gitmiyor.Bu ortamda girişimde bulundum, piyasa koşulları yetmezmiş gibi birde bağkur borcu çıktı geldi. Malum zorunlu bağkur iş başlangıcı ile başlamış şimdi baktım üç ayda 800 küsür YTL borç çıkmış.Primler çok yüksek. Benim sorum, eğer bağkur'a hiç bir para yatırmazsam ne olur? Bağkurluların 3 te biri böyle yapıyormuş galiba? Ben zaten emeklilik vs. düşünmüyorum, özel sağlık sigortam var kaldıki devlet hastanelerinin kapısından girmek imkansız. Bütün bunları üst üste koyunca acaba diyorum bağkura hiç ödeme yapmasam ne olur. Zaman zaman af geldiğini duygum, beş yılda bir gibi. Ama taşınmazlarıma yada diğer malvarlığıma yada hesaplarıma haciz-blokaj gibi bir yaptırımı oluyormu? Kısaca bu sistem nasıl işliyor?
(En son düzenleme: 10-24-2008 06:10 AM HakanD.)
10-24-2008 06:09 AM
Bu kullanıcının gönderdiği tüm mesajları bul Bu mesajı bir cevapta alıntı yap
PLATİN YÖNETİCİ
Karma Puanı: 47
Diğer Eklentiler
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Add blinklist
RE: Yeni bağkurlu
Borcunu 3 ay üst üste ödemeyen mükellef için icra takibi yapılacaktır.
Ödenmeyen Bağ-Kur prim borçları İcra İflas Kanunu hükümlerine tabi. İcra İflas Kanunu da Bağ-Kur idaresine tecil ve taksitlendirme yetkisi vermediğinden Bağ-Kur idaresi ödeme kolaylığı getiremiyor. Ödenmeyen Bağ-Kur primleri için ödeme kolaylığı ancak yasal düzenleme ile mümkün bulunuyor.
8 Mayıs 2008 tarihli Resmi gazetede yayımlanan 5754 sayılı yasa ile 5510 sayılı yasaya eklenen geçici 17 nci madde hükmü yol açıyor. Bu maddeye göre, Sosyal Güvenlik Kurumu bir genel tebliğ çıkartacak ve Bağ-Kur’a 5 yıl ve daha fazla prim borcu olanlara, 6 ay içinde prim borcunu ödemediği takdirde sigortalılıklarının durdurulacağını duyuracak. 6 ay içinde borcunu ödemeyenlerin de sigortalılığını durdurarak prim borçları silinecek. Silinen borca ilişkin olan süreler de sigortalılık süresi olarak değerlendirilmeyecek. Yasa 8 Mayıs 2008 tarihili resmi gazetede yayımlanmasına ve neredeyse tamamına yakın kısmı 1 Ekim 2008 de yürürlüğe girecek olmasına karşın, bu madde genel hukuk kurallarına da aykırı şekilde geriye yönelik olarak 30 Nisan 2008 tarihinde yürürlüğe kondu. Ancak, Bağ-Kur Kanunu Ek Madde 19 uncu madde hükmünü de 30 Nisan 2008 de, yani aynı tarihte yürürlükten kaldırmayı unuttular. Ve prim borcu silinmesine ilişkin iki madde çıktı ortaya. Ancak, gelin görün ki iki maddeye rağmen sigortalının talebi karşılanmıyor. İşi yapılmıyor. Pek çok sigortalı mağdur ediliyor. Tebliğden sonra 5 yıl ve daha fazla prim borçları silinecekmiş, neden mağdur olunsun? gibi bir soru akla gelebilir. Ancak dikkatlice incelendiğinde iki madde birbirinin aynı değil. Örneğin, siz ek 19. madde hükmüne göre prim borcunuzu sildirebilirsiniz. Ancak; yeni yasanın geçici 17 nci maddesine göre sildiremezsiniz. Çünkü; yeni yasa 30 Nisan 2008 tarihi itibariyle 5 yıl ve daha fazla prim borcu olanların borçlarını siliyor. Oysa sizin 30 Nisan 2008 itibariyle 5 yıl ve daha fazla prim borcunuz yok. Halen yürürlükte olan Ek 19 ncu madde de bir süre sınırlaması yok. Ek 19 ncu maddeye göre; sigortanızın durdurularak prim borcunuzun silinmesi için yazılı olarak talepte bulunun. Reddederlerse İş Mahkemesine dava açın. Ancak işi Terk Ettikten sonra...
10-24-2008 09:23 AM
Kullanıcının websitesini ziyaret et Bu kullanıcının gönderdiği tüm mesajları bul Bu mesajı bir cevapta alıntı yap
Registered
Diğer Eklentiler
Cevap için teşekkürler, ancak dediğim gibi ben daha yeniyim bu konulara, şimdi en üç aydır ödemedim, bana içra takibimi yapacaklar? Ama yılların esnafı olupta hiç ödemeyenler var onlar nasıl yapmış, birde 5 yıl ödemesen silinecekse neden icra başlatıyorlar? Şimdi ben ne yapayım, borharç bu parayı yatırıyımmı yoksa bekliyeyim 5 yıl sonra sildireyimmi? İşi terk etmek gibi bir niyetim de yok sonuçta vergi mükellefliğim devam etmek zorunda. Ama dediğim gibi emeklilik, sağlık güvencesi vs dede gözüm yok.Kısaca ben bu parayı ne şimdi nede daha sonra ödemek istemiyorum.Ayrıca kaydımı da bağkurdan silidirmek istiyorum.Böyle birşey mümkünmü?

Gerçekten bu borç uykularımı kaçırdı, çevremdeki herkes bişey söylüyor, lütfen yardım edin.
(En son düzenleme: 10-24-2008 12:04 PM HakanD.)
10-24-2008 11:36 AM
PLATİN YÖNETİCİ
Karma Puanı: 47
Diğer Eklentiler
Mükellefiyetiniz devam ettigi sürece bagkurdan kaydınız silinmez silinemez.Borç için ise mademki emeklilikte saglıktan faydalanmakta niyetim yok diyorsunuz ödemezsiniz primlerinizi ödeme emri ve bildirimle haber verilir size ardından icra takibi başlar ek-19. madde kapsamında ödemediginiz günlerin silinmesini talep edersiniz...
10-24-2008 01:40 PM
Kullanıcının websitesini ziyaret et Bu kullanıcının gönderdiği tüm mesajları bul Bu mesajı bir cevapta alıntı yap
Registered
Diğer Eklentiler
Sayın Life is Life;

Anladığım kadarıyla rahat ol diyorsun bana, yani takmıyım kafaya fazla, icra geldiğnde ödemiyorum diyecem onlarda "madem ödemiyorsdun o zaman emekliliğine sayılacak günlerden vaz geçtin" diyip borcuda günleride silecekler. Bende herhangi bir icra takibi vs, ye maruz kalmıyacam? Bunu yaparkende vergi mükellefiyetim de devam edebilecek? Ben işime bakıyım takmıyım fazla kafaya?

Doğru mu anlamışım?

Ek 19 1 Ekimde kalktı deniliyor, hatta nisandan bu yana yasaya aykırı bir şekilde Bağkur il müd. leri bu maddeyi uygulamayı red etmiş. Bu haciz olayı çok yaygın bir uygulamamı peki 10-15 yıl hatta 20 yıl ağkur ödemeyen nasıl yapıyor? bu güne hiç hacizle karşılaşan mükellefi olan arkadaş varmı?
(En son düzenleme: 10-30-2008 09:21 AM HakanD.)
10-24-2008 05:38 PM
Mesaj Önizleme