Hızlı Giriş

Mesaj Önizleme 

Konuyu Değerlendir
  • 0 Oy - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
yönetim muhasebesi nedir ?
Yazar Mesaj
Admin Sağ Kolu
Karma Puanı: 16
Diğer Eklentiler
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Add blinklist
Add Mongolia Add Netscape Reddit! Stumble
Exclamation yönetim muhasebesi nedir ?
YÖNETİM MUHASEBESİ
Finansal muhasebenin temel işlevinin sona erdiği noktada yönetim muhasebesinin işlevleri başlamakta ve bu aşamada, finansal muhasebeden sağlanan veri ve bilgiler,bu veri ve bilgiler ile ilgili bazı karar süreçlerinde yararlanmak üzere işlenmeye çalışılmaktadır.

1.1.Yönetim Muhasebesinin Tanımı
Yönetim muhasebesi,işletmede geçmişte alınan sonuçlar ile gelecekte ortaya çıkması beklenen olayların tarafsız ölçülerini veya verilerini sağlayan bir muhasebe türü olarak tanımlanabilir. Yönetim muhasebesi işletme diğer kuruluşların yönetiminde, muhasebe verilerinin ve diğer finansal verilerin nasıl kullanılabileceğini konu edinen muhasebe dalı olarak da tanımlanabilir.
Genel olarak yönetim muhasebesi,işletme yöneticilerine,işletme yönetiminde alacakları kararlarda gereksinim duydukları veri ve bilgileri düzenleyen,yorumlayan,iş programı ve yıllık bütçe uygulamasıyla denetim olanağı sağlayan muhasebe türü olarak da tanımlanabilir.
İlgili bilgilerin ham veri olarak toplanmasından başlayıp sonuçta ihtiyaca uygun raporların düzenlenmesine kadar işletme yöneticilerini hedef olarak yürüten tüm muhasebe çalışmaları yönetim muhasebesini oluşturur.
Genel muhasebe çalışmalarının birtakım dış standartlara uygun biçimde yönetilme zorunluluğuna karşılık,yönetim muhasebesini yönlendiren ana etken yöneticilerin bilgi gereksinimleridir.Başka bir deyişle,yönetim muhasebesinde yapılan uygulamaların ve sonuçta düzenlenen raporların genel kabul görmüş ilke,kavram ve kurallara ya da yasal hükümlere uygun olup olmadığı değil,öncelikle yöneticilerin işine yarayıp yaramadığı önemlidir.Bu nedenle,yapılacak maliyet-yarar karşılaştırmasına göre yönetim muhasebesinde maliyetinden fazla yarar sağlayacağı anlaşılan hemen her türlü sayısal bilginin toplanması,her çeşit bilgi işleme tekniğinin uygulanması ve her tip raporun düzenlenmesi söz konusu olabilir.
Bu durum nispeten dar bir takım yasal ve kuramsal sınırlamalar içerisinde az çok kalıplaşmış biçimde yürütülen genel muhasebeye oranla,yönetim muhasebesinin daha dinamik ve çok yönlü bir nitelik kazanmasına yol açar.genel muhasebeden ayrıldığı belli başlı noktaların ortaya konulması yönetim muhasebesinin bu niteliğini daha açık bir biçimde göz önüne sermektedir.

1.2.Yönetim Muhasebesinin Amaçları
Yönetim muhasebesinin temel amacı,işletme yöneticisine,işletme yönetiminde alacakları kararlarda yardımcı olmaktır.İşletme yöneticisi,yönetim muhasebesi sayesinde planlama ve karar alma sürecinde atılacak adımları daha kolay belirler.
.Yönetim muhasebesinin genel amaçlarını 4 başlıkta toplayabiliriz.
1. İşletme faaliyetlerinin planlamasına yardımcı olmak,
2. İşletme faaliyetlerinin denetlenmesini yardımcı olmak,
3. İşletme yöneticilerinin karar almasına yardımcı olmak,
4. Daha çok kayıtlardaki verilerin analizlerinin yorumlarını yapmak.
Yönetim muhasebesi,işletme amaçları ile işletmede çalışanların amaçlarını ortak amaçlar doğrultusunda bir araya getirmeyi amaçlar.Böylece işletmenin verimliliği daha da artacaktır.
Yönetim muhasebesi,yönetimin amaçlarını dikkate almaktadır.bu yönetim amaçları da kimi zaman iş hacmini yükseltmek,kimi zaman maliyetleri azaltmak,kimi zaman da karı yükseltmek biçiminde olabilir.İşletmenin başarısı,ekonomik başarıdan çok amaçlara ulaşmada gösterdiği başarıyla ölçülebilir .

1.3.Yönetim Muhasebesinin İlkeleri
1.3.1.Gelecekle İlgili İlkesi
Finansal muhasebenin aksine işletmenin geleceği ile ilgilenir.Finansal muhasebeden elde edilen veri ve bilgileri yorumlayarak,geleceğe yönelik tahminlerde bulunmaya yardımcı olur.yönetici kararlarının genellikle geleceğe dönük olması yönetim muhasebesini geleceğe dönük hale getirir.

1.3.2.Yönetim Kararları İçin Alternatif Arasında Seçim Yapma Olanağı Sağlama İlkesi
Karar verme, alternatifler arasından seçim yapmayı gerektiren bir iştir.Yönetim muhasebesinin de amacı yöneticinin geleceğe dönük kararlar vermesine kolalık sağlamaktır.yönetim ile ilgili en etkin kararlar alternatifler arasından işletme için en iyi olanının seçilmesi biçimindedir.

1.3.3. Yönetim Muhasebesinin Bağımsızlık İlkesi
Yönetim muhasebesi, işletmenin gereksinmelerine duyarlıdır ve finansal muhasebeye göre daha bağımsızdır. Yönetim muhasebesi, finansal muhasebe dışındaki diğer bilim dallarından ve tekniklerinden de yaralanır.

Feride Nihal Tunçsiper
06-13-2008 04:27 PM
Bu kullanıcının gönderdiği tüm mesajları bul Bu mesajı bir cevapta alıntı yap
Mesaj Önizleme